Gerard Blacquière van Boda in de Ardennen

We leven hier in een klein paradijs en dat willen we graag delen

25 Jaar gelden zag ik een handgeschreven briefje van iemand uit het dorp Heyd die rondleidingen aanbood hier in het megalithische centrum. Over de hele wereld reisde ik naar bijzondere energetische plaatsen en ook hier voelde ik de magie van de mensen die zo’n zes duizend jaar geleden met grote stenen het landschap markeerden. De keiharde puddingstenen, die uit diepe lagen van de aarde naar boven zijn gekomen bevatten veel kristal en werden voor communicatie gebruikt zoals we dat nu met glasvezel kabels doen. Op ons terrein liggen “taartstukjes” puddingsteen die ondergronds water aangeven. Ook zijn er oude terreinafzettingen die wel eens uit de tijd van Atlantis kunnen stammen.

Het is werkelijk wonderbaarlijk hoe onze zogenaamde primitieve voorouders gigantische structuren aanlegden waarvan we nog niet eens het topje van de ijsberg hebben ontdekt. Zij deden precies wat wij nu niet doen. Wij brengen het evenwicht op aarde uit balans, zij brachten het in balans. Je kunt je afvragen wie de echte primitievelingen zijn.

Gerard-Blacquière-Boda -Ardennen

Durbuy

Eerst heb ik hier in de buurt van Heyd 10 jaar workshops gegeven met dans, muziek, meditatie in verbinding met de natuur. Het is hier een schitterend gebied met diepe dalen, lieflijke beken, ruig gesteente en mooi bossen. Het leek ons fijn hier een mooie plek te creëren die we kunnen delen met anderen. Het is zo dichtbij Vlaanderen en Nederland en toch volkomen anders. Dus 15 jaar geleden vonden we ons plekje hier: aan het bos, bovenaan het dorp, tussen de puddingstenen met een hectare grond en 2 bronnetjes die heerlijk helder water geven. Het water wordt op verschillende manieren gefilterd, gaat door een vitalisator en komt als levendig drinkwater uit de kraan.

Nu is het toch wel heel wat anders of je hier op vakantie bent of woont. We spraken nauwelijks Frans en de cultuur is hier heel anders. Daarnaast moest alles, echt alles, gerenoveerd en gebouwd worden en we hadden daar nog geen ervaring mee. Onze gedreven Nederlandseondernemers lust boste hier aardig. Het was een harde tijd maar ook een mooie tijd waarin onze drie kinderen werden geboren. Huisje boompje, beestje en kinderen dus. Het is mede dankzij de kinderen dat we aardig in het dorp geworteld zijn.

Reisde ik vroeger, ook met groepen, naar verschillende hoeken van de wereld, nu ben ik vooral hier op onze plek bezig. Met bouwen, klussen, tuinieren, harmoniseren. Steeds zijn er nieuwe projecten als een watervalletje, een douche met tegels als kunstwerk een natuurlijke speeltuin en een buitenoven. En dat op een ecologische wijze. Er is al veel leem uit de grond gebruik voor onze bouwsels zoals een composttoilet. Ook is er een idee voor een koepel van leem. Misschien zijn er wel lezers met ervaring die mee willen werken?

Gerard-Blacquière-Boda -Ardennen

Boda vakantiewoning in de Ardennen

We hebben bessen, kersen, pruimen, kruiden en groenten, al naar gelang het seizoen, waar onze gasten gebruik van kunnen maken. Met plezier laat ik zien wat er allemaal groeit. Onlangs konden kinderen plantjes van de Japanse wijnbes meenemen naar huis omdat ze de besjes zo lekker vonden. We hebben trouwens ook een groen- en een panda label.

De gasten huren een huisje of de tipi voor vakantie en om cursussen te geven. We hebben daar een prachtige zaal voor. Er is yoga, dans, meditatie, natuurbeleving, tai-chi, massage, mannen- en vrouwengroepen, zang en ga zo maar door. Het hele jaar door. Want elke seizoen is schitterend. Zelf houd ik veel van de herfst wanneer ik kriskras door de natuur ga voor de eetbare paddenstoelen. Puur genot.

Voor de kinderen is er een zomers zwembadje, een zeer favoriete trampoline, speeltoestellen, een antieke zaaimachine, een paardje in de wei, veel autovrije ruimte en heerlijke schuilplekken. Bij de hoeve is er een buitenoven waar je bijvoorbeeld pizza’s in kunt bakken. Ze vinden ook het verblijf in de tipi geweldig. Ik noem het wonen in de tipi de luxe van natuurlijk leven. In de tipi geen opsmuk maar leven met de elementen, rond het vuur waar je op kunt koken. Weg van de elektronische wereld, weg van alle zogenaamde gemakken die we om ons heen verzamelen. Ook in de winter maar dan voor de echte avonturiers.

Natuurlijk zijn er ook onze unieke activiteiten die we aanbieden: wandelen in het donker over kleine paadjes zonder een zaklamp te gebruiken; massages; percussie op djembees; rondleiding langs de megalieten met een uitleg die misschien wel je kijk op het leven kan veranderen en meditaties.

Boda

De Ardennen is een uitgestrekt bosgebied en in elke Ardenner schuilt een houthakker. We hebben hier zeven vuurplaatsen waaronder een aantal tegelkachels. Die zijn economisch, blijven lang warm en vervuilen de lucht minder. Het hout mag natuurlijk niet zo maar uit het bos gehaald worden. De takken moeten blijven liggen zodat dassen, reeën en wilde zwijnen kunnen schuilen. Ook de herten komen steeds dichter bij. Schitterend wanneer je uit het dal komt en je ziet boven je enkele herten trots hun gewei dragen. Om de tuin leggen we houtwallen aan zodat kleine diertjes er kunnen verblijven. Ik was onlangs dan ook heel blij een paar egels met elkaar in palaver te zien. Want door de verandering van klimaat hebben ze het moeilijk: In februari kan het zacht zijn en worden er al vroeg kleintjes geboren die dan de koude die later volgt niet overleven. Maar afgelopen winter was een hele mooi. Lang koud maar niet te koud en met voldoende sneeuw. Gelukkig zijn de wegen goed te berijden. Een aantal kilometers verder kunnen we langlaufen en skiën.

We starten ook een programma voor een intensieve queeste. Breekpunten in ons leven zijn een goede voedingsbodem voor verandering. We bieden de mogelijkheid om in verbinding met de natuur een kwaliteits sprong te maken naar een nieuwe harmonie. Een van de activiteiten is een individueel verblijf in de natuur. Ook is er massage en koken op houtvuur.

We leven hier in een klein paradijs en dat willen we graag delen.  We wonen hier met ons gezinnetje; Netty, Gerard en de kinderen Mila, Isha en Luka.

Gerard Blacquière kreeg les van verschillende indiaanse medicijnmensen zoals Lame Dear en Sun Bear. Hij deelt in de Afrikaanse inspiratie via dans en percussie. Gerard begeleidde tientallen spirituele reizen naar Egypte, Ierland, Nepal en Tibet. Hij ontwikkelde de oerdansopleiding en begeleidt intensieve natuurretraites. Gerard woont in de Belgische Ardennen op Boda.

www.boda-ardennen.be

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *