In balans op reis: voorbereid op yogavakantie naar India

Toe aan een vakantie voor lichaam en geest? Denk eens aan een yogareis naar een verre exotische plek, ver weg van alle dagelijkse stress en routine. India is de bakermat van yoga en spiritualiteit. In combinatie met haar culturele en geografische diversiteit maakt dit India het ideale land voor een yogavakantie. Bereid je goed voor om ervoor te zorgen dat je ontspannen aan je reis kunt beginnen.

Verdiep je in je bestemming

De minister-president van India, Narendra Modi, heeft een heus ministerie van traditionele Indiase geneeskunst opgericht. Dit ministerie promoot en biedt kennis aan over yoga en natuurgeneeswijzen, zoals ayurveda. Daarnaast zijn er plannen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van pelgrimsplaatsen en yogabestemmingen, het opschonen van de omliggende natuur en het werken aan betere gezondheidszorg, hygiëne en veiligheid om zo meer toeristen te overtuigen om een yogareis naar India te maken.

Welke regio van India je het best kunt bezoeken voor een yogavakantie hangt onder andere af van het soort yoga dat je wil gaan beoefenen. Als je voor meer actieve en fysiek inspannende yoga gaat, dan kun je het beste niet naar het warmste deel van India gaan waar het met gemak 41 graden kan worden in de lente. Al in 1968 reisden de Beatles af naar Rishikesh in het noorden van India. Daar volgden ze lessen in meditatie van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Rishikesh is een zeer geschikte locatie om yogalessen te volgen en er zijn veel hotels die programma’s aanbieden. Daarnaast is Goa een aanrader, gelegen in de regio Konkan aan de westkust van India. In de zestig en zeventig werd Goa veelal bezocht door hippies. Dit is een paradijselijk gebied met witte zandstranden en ongerepte natuur. Hier zul je automatisch tot rust komen. Als je op reis het liefst van alle gemakken voorzien bent en graag in resorts verblijft dan kun je in India het beste naar Goa gaan. Wil je juist meer de spirituele kanten van yoga ontdekken? Daar past Rishikesh dan weer beter bij. Houd er rekening mee dat de yoga uit de westerse wereld sterk kan verschillen van de yoga uit India. In India ligt de focus minder op het fysieke aspect, maar juist meer op het spirituele deel, aangezien het daar oorspronkelijk een religieuze levensstijl was.

Vergeet niet je e-visum voor India aan te vragen!

Het toeristische e-visum voor India is geschikt voor vakanties en een bezoek aan vrienden of familie, maar ook voor het volgen van een yoga-programma. Reizigers die voldoen aan de vereisten voor het e-visum wordt geadviseerd dit visum aan te vragen in plaats van het fysieke visum. Dit komt omdat het e-visum voor India volledig online aangevraagd kan worden, waardoor het niet nodig is naar het consulaat of de ambassade te gaan. Het aanvragen van een visumsticker bij de ambassade duurt langer en is meestal duurder dan het aanvragen van een e-visum. Voor het aanvragen van een fysiek visum India moet bovendien het paspoort worden ingeleverd en later weer worden opgehaald met een stempel of sticker. Het e-visum daarentegen wordt digitaal afgegeven en direct na goedkeuring per e-mail verstuurd.

Er zijn vijf soorten e-visums voor India, waarvan de belangrijkste het eTourist visum (voor toeristen en reizigers die vrienden of familieleden in India bezoeken), het eBusiness visum (voor zakenreizigers) en het eMedical visum (voor reizigers die naar India gaan voor een medische behandeling) zijn. Het eTourist visum is op zijn beurt weer onderverdeeld in drie soorten visums, elk met een andere geldigheidsduur, namelijk van een maand, een jaar of vijf jaar. Wij raden u af om het visum met een geldigheidsduur van een maand aan te vragen. Veel reizigers hebben problemen met dit type visum, omdat de geldigheid van het visum binnen 30 dagen na de aanvraag al ingaat en het visum daardoor vaak al voor het begin van de reis of tijdens de reis is verlopen. Het visum met een geldigheidsduur van een jaar is zowel geschikt voor mensen die slechts één keer naar India willen reizen als voor mensen die meerdere keren (binnen een jaar) naar India willen reizen. Reizigers die al weten dat ze de komende vijf jaar vaker naar India zullen reizen, kunnen het beste een visum met een geldigheidsduur van vijf jaar aanvragen. 

Er zijn enkele algemene vereisten voor de afgifte van dit visum. Zo mogen toeristen niet langer dan 90 dagen in India verblijven, zakenreizigers niet langer dan 180 dagen en reizigers met een medisch visum niet langer dan 60 opeenvolgende dagen. Het is niet toegestaan om in India te werken, te studeren of stage te lopen met een e-visum. Bovendien mag men met een e-visum alleen op bepaalde luchthavens India binnenkomen:

Toegestane luchthavens
AMD – Ahmedabad  ATQ – Amritsar 
IXB – Siliguri  BBI – Bhubaneswar 
BLR – Bangalore  CCJ – Calicut 
MAA – Chennai / Madras  IXC – Chandigarh 
COK – Kochi / Cochin  CJB – Coimbatore / Kovai 
DEL – Delhi  GAY – Gaya 
GOI – Dabolim (Goa) GAU – Guwahati 
HYD – Hyderabad  JAI – Jaipur 
CCU – Calcutta  LKO – Lucknow 
IXM – Madurai  IXE – Mangaluru (Mangalore)
BOM – Mumbai / Bombay  NAG – Nagpur 
IXZ – Port Blair  PNQ – Pune / Poona
TRZ – Tiruchirapalli / Trichinopoly TRV – Thiruvananthapuram / Trivandrum 
VNS – Varanasi / Benares  VTZ – Visakhapatnam 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *