Op de gezonde en duurzame tour in Valencia

Door: Anouk Molendijk, blogger en schrijver voor Verrassend Valencia

Het zonovergoten Valencia is ontzettend populair onder Nederlanders en wij snappen als geen ander waarom! Met gemiddeld 300 dagen per jaar zon, is het de ultieme uitvalsplek voor de Nederlander die de regen in ons kikkerlandje helemaal zat is. Valencia wordt gelukkig steeds groener en duurzamer, maar het kan alsnog lastig zijn om de juiste plekjes te vinden. Wij zetten hieronder graag wat leuke spots voor een duurzaam tripje naar Valencia voor je op een rijtje!

Hotspots

Koffietentjes

Bij La Ola Fresca begin je je dag met een lekkere organische koffie, thee of verse sap. Het café is gelegen in de artistieke wijk Benimaclet. Tijdens je koffie kun je er een lifestyle, reis- of kookboek bij pakken want die liggen voor je klaar in het café. Geniet op het terras van het heerlijke zonnetje en een goede kop koffie!

Midden in het centrum vind je Beat Brew Bar waar je terecht kunt voor speciale koffies, verse sappen en smoothies. Er wordt alleen gewerkt met organische producten en je ‘cafe con leche’ kun je hier ook drinken met plantaardige melksoorten zoals haver- of sojamelk!

(Milieuvriendelijke) Restaurants

Khambu is een veganistisch fastfoodrestaurant met oog voor milieu en bescherming van de aarde. De gerechten worden zo duurzaam mogelijk klaar gemaakt en het afval wordt tot een minimum beperkt. Je vindt er geen wegwerpplastic want drankjes en hapjes worden geserveerd in glas of producten van papier! Alle producten bij Khambu zijn 100% plantaardig en dus helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Geniet hier bijvoorbeeld van een vegan hamburger of hotdog!

In de hippe wijk Ruzafa vind je Jardin Urbano. In deze veganistische cafetaria/theewinkel werken ze vooral met natuurlijke, geteelde en geproduceerde producten uit Valencia. De gerechten die hier worden geserveerd zijn 100% plantaardig. Geniet van een quinoa, fajita, empanada of heerlijk gebakje! In dit café ervaar je direct een huiskamergevoel, binnen vind je namelijk boekenplanken, planten en zelfs een mini fontein! Jardin Urbano heeft ook een terras waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten.

Bodega

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Aranleon, een bodega waar een ecologische en biologische visie leidend is! Sinds 2007 zijn de wijngaarden van deze bodega officieel gecertificeerd met het label ‘organisch’. Voor €7,- kun je hier een tour over het terrein doen. Het is wel aan te raden van te voren te reserveren!

Mercado Central

De Mercado Central, de centrale markt van Valencia, is een van de grootste overdekte markten van Europa. Je vindt hier allerlei lokale producten en het beste vlees, afgebakken brood, goed fruit van het land, bijzondere kruiden en nog veel meer! De producten zijn allemaal vers en komen zo veel mogelijk uit Valencia regio. Bovendien kijk je hier je ogen uit, de markt is namelijk gevestigd in een gebouw met een moderne en bijzondere architectuur.

Biologische supermarkten

Een verantwoord tussendoortje of je boodschappen scoor je bij supermercado Ecorganic. Met diverse vestigingen in de stad is het de populairste groene supermarkt in Valencia. De eerste supermarkt opende in 2008 en was daarmee de eerste groene supermarkt van de stad. De groenten die verkocht worden in de supermarkt worden lokaal geteeld uit de omgeving van Valencia.

Duurzaam vervoer

De ideale (en duurzame) manier om Valencia te leren kennen is natuurlijk per fiets! Met de fiets veroorzaak je geen belastende uitstoot en kun je bovendien gaan en staan waar je maar wilt! In de stad is al een flink fietspadennetwerk aangelegd en deze wordt vandaag de dag nog steeds uitgebreid. Valencia is volledig vlak dus ideaal voor zowel jong als oud om een fiets te huren en er op uit te gaan! Zo fiets je bijvoorbeeld heerlijk door het Turia park (het negen kilometer lange park in de oude rivierbedding) naar het strand.

Het oude centrum is beter wandelend te verkennen! Er zijn veel verrassende elementen te ontdekken die je alleen ter voet tegen zult komen. In het centrum zijn tal van restaurants en cafeetjes te vinden waar je even lekker kunt bijkomen met bijvoorbeeld een Agua de Valencia of een koud glas sangria.

Uitstapje

Iets buiten Valencia vind je het natuurgebied Albufera en dit is zeker de moeite waard om naartoe te fietsen. Vanuit het centrum is het ongeveer 20 km (een uurtje) fietsen. Hier vind je rijstvelden, inheemse bomen, een diversiteit aan vogels, vissershuisjes en het grootste zoetwatermeer van Spanje. Valencia staat bekend om haar paella. Dit komt vanwege het grote rijstgebied rondom het Albuferameer in Valencia. Bij de pittoreske dorpjes, bijvoorbeeld El Palmar, rondom het meer kun je daarom ook de heerlijke, traditionele Paella Valenciana eten!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *