Peru: het beste van Zuid-Amerika in één land

Van de jungle naar de hooglanden

De ene dag rijd je over passen van vijfduizend meter hoogte, omringd door rokende vulkanen. Een paar dagen later spot je kleurrijke papegaaien in de groene Amazone. Je wandelt over de kinderkopjes in het historische Cusco en ontdekt de oude Inca-stad Machu Picchu. Je eet in de beste restaurants in wereldstad Lima én proeft lokale gerechten bij een gastfamilie in de Colca Canyon. Peru is één van de meest veelzijdige landen ter wereld en combineert het beste van wat Zuid-Amerika te bieden heeft.

De droge kust en de woestijn

Peru heeft tientallen verschillende ecosystemen en klimaten en die enorme variatie in landschappen maakt het land zo bijzonder. Je begint je reis door Peru aan de kust, in het bruisende Lima. Aan de kust is ook op natuurgebied veel te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de Ballestas-eilanden, een paradijs voor vogelliefhebbers. Reis je door naar het zuiden, dan kom je bij de oase Huacachina, omringd door hoge zandduinen waar je je talent voor sandboarden kunt testen.

De hooglanden en de Andes

Ben je meer een bergliefhebber? Kies dan voor het noorden van Peru en ga hiken in de omgeving van Huaraz. Hier kun je schitterende meerdaagse tochten door de Andes maken, compleet met besneeuwde bergtoppen en knalblauwe bergmeren. De hooglanden rond de zuidelijke stad Arequipa zijn ook een aanrader. Je reist hier door een maanlandschap omringd door perfect gevormde vulkanen, sommige actief en rokend. Je komt over passen van zo’n vijfduizend meter hoog, ziet lama’s en vicuñas wegspringen en geniet van de eindeloze leegte. Na de hoge passen kom je terecht in de groene, vruchtbare Colca Canyon, met pre-Inca-terrassen waarop gewassen worden verbouwd. Een compleet andere wereld dan de droge maanlandschappen die je eerder passeerde.

De stomende jungle

Wil je de jungle ontdekken, reis dan naar de Amazone. Je komt hier alle ecosysteemlagen van de jungle tegen en dat zorgt voor een enorme diversiteit aan landschappen, dieren, bloemen en planten. In de Amazone leven bovendien vele inheemse stammen. Je vaart diep de jungle in en maakt prachtige wandelingen door ongerept nevelwoud, met vogels, kikkers en orchideeën. De kans is groot dat je apen, kaaimannen en reuzenotters tegenkomt. Bovendien kun je zien hoe lokale families de jungle beschermen en leer je van hen over medicinale planten.

Oude Inca-steden en -natuurlijk- Machu Picchu

Zeg je Peru, dan zeg je Machu Picchu. Want natuurlijk wil je deze beroemde Inca-stad zien. Je kunt er naartoe lopen via de Incatrail, maar deze trail is druk en zit maanden van tevoren volgeboekt. Een leuker alternatief is de duurzame Koffieroute, waarbij je een prachtige route over een oud Inca-pad wandelt. Onderweg slaap je bij lokale koffieboeren, die je graag laten zien hoe ze koffie, cacao en verschillende fruitsoorten verbouwen. Bezoek naast Machu Picchu ook de Heilige Vallei, met de prachtige Inca-ruïnes Pisac en Ollantaytambo. Plak er vervolgens een paar dagen Cusco aan vast, want deze oude koloniale stad is schitterend. Mooie pleinen, kathedralen, smalle straten met kinderkopjes en volop Inca-overblijfselen in de buurt: hier kun je je prima een paar dagen vermaken.

Culinaire hoogstandjes in bruisende steden

Waar je ook naartoe reist in Peru: overal kun je even lekker eten. Omdat Peru zoveel verschillende ecosystemen heeft, is het aanbod aan ingrediënten enorm. Een groot aantal daarvan is nergens anders ter wereld te vinden. Daarnaast is de Peruviaanse keuken beïnvloed door onder andere de Indiaanse, Spaanse, Franse en Aziatische cultuur. Het resultaat: smaakvolle, creatieve en gevarieerde gerechten, die je steeds weer verrassen. Ga in Lima zeker eten in toprestaurant Central, waar je smaken uit heel Peru proeft. Dit is één van de beste restaurants ter wereld en eten is hier een culturele ervaring op zich.

Homestays en lokaal reizen in Peru

Eén van de meest bijzondere onderdelen van een reis door Peru is het contact met locals. Peru heeft volop mooie homestays, gerund door gastvrije families die je graag laten kennismaken met hun manier van leven. Voor de locals zijn de homestays een mooie inkomstenbron en voor reizigers is het een kans om het lokale leven van dichtbij te leren kennen. Je kunt onder andere slapen in homestays in de Colca Canyon en bij het Titicaca-meer, maar ook in het noorden is het aanbod aan goede homestays groot. Een groot pluspunt: het eten dat de gastvrouwen je voorzetten is heerlijk, en helemaal bereid met producten van eigen land.

Over Better Places

Wil je een unieke reis door Peru maken? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places, gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat. Je stelt je reis samen met een lokale reisexpert in het land van bestemming, die de meest bijzondere plekken van het land kent. Better Places besteedt veel aandacht aan duurzaam reizen, contact met locals en kleinschalige overnachtingsplekken.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *