Hoe duurzaam is jouw Yogamat?

Hoe duurzaam is jouw Yogamat

De meest duurzame Yogamat is een natuurlijke ondergrond zoals een grasmat. Vroeger werd Yoga altijd op zulke zachte ondergronden gedaan. Tegenwoordig beoefenen we Yoga vaak op een harde ondergrond en in dat geval is een matje geen overbodige luxe. Hoe duurzaam is jouw Yogamat eigenlijk? En waar let je op bij het kopen van een milieuvriendelijke mat?

Yoga als duurzame levensstijl

Yoga is een erg populaire activiteit; van meditatieve Yin Yoga tot actieve vormen zoals Power Yoga. De afgelopen tien jaar is het aantal Yoga studio’s maar liefst verdubbeld en sinds corona zijn er ook online veel meer mogelijkheden. Dit zie je onder andere terug in de verkoop van goedkope winkelketens waar je voor een spotprijs Yogamatjes kunt kopen. Maar let op; deze matten zijn vaak gemaakt van goedkoop PVC en bevatten schadelijke materialen. Om nog maar niet te spreken over de omstandigheden waarin ze worden gemaakt.

Yoga is veel meer dan alleen een activiteit, het is een duurzame levenswijze waarin je bewust bent van jezelf, je gezondheid en de wereld om je heen. En in dat opzicht is de lotushouding op een giftige ondergrond eigenlijk een hele vreemde combinatie.

Wat maakt een Yogamat duurzaam?

Bij het kopen van een Yogamatje zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Zoals de dikte, het formaat en het materiaal. Natuurlijk speelt je persoonlijke voorkeur ook mee en kies je het liefst voor een kleur en patroon waar je blij van wordt.

Een belangrijke duurzame graadmeter is de levensduur. Des te langer een Yogamat mee gaat, des te duurzamer. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat het grootste deel van de milieu-impact in het productieproces zit. Dus als je dit weg laat bij het kiezen van je Yogamat, sla je een belangrijk aspect over.

Tenslotte kun je kijken wáár de Yogamat geproduceerd wordt. Over het algemeen gelden in Europese landen strenge regels voor het gebruik van chemicaliën bij de productie. Daarnaast hebben lokaal geproduceerde producten minder transport nodig dat weer scheelt in CO2 uitstoot.

Is een PVC Yogamat per definitie slecht voor het milieu?

Een PVC mat (polyvinylchloride) is qua materiaal de minst milieuvriendelijke variant. Aan de andere kant gaat een kwalitatieve PVC mat wel het langst mee. In dat opzicht is het dus wel weer een duurzame keus, vooral bij intensief gebruik. Je kunt bijvoorbeeld letten op bepaalde keurmerken die zich richten op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen. Zoals bijvoorbeeld het Bluesign® of Oeko-Tex®️ keurmerk. Hoewel deze certificeringen vooral gericht zijn op de gezondheidsaspecten, hebben de richtlijnen ook ecologische raakvlakken. Daarnaast is een Yogamat van veilig PVC, zonder schadelijke stoffen, recyclebaar en zorgt deze voor een goede grip.

Verschillende soorten eco Yogamatten

Liever geen Yogamat van PVC? Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven; een zogenoemde eco Yogamat. Deze zijn beschikbaar in verschillende soorten materialen en geschikt voor diverse Yogastijlen.

  1. Natuurrubber
    Een eco yogamat van natuurrubber is gemaakt van verantwoord geoogst boomrubber dat volledig biologisch afbreekbaar is. Deze versie is ook geschikt voor actieve Yogastijlen zoals bijvoorbeeld Vinyasa Yoga en vormen waarbij je veel staande balanshoudingen doet.
  2. TPE
    Een eco yogamat van TPE (eco-gecertificeerd biologisch afbreekbaar materiaal) is het stroefst door de open celstructuur. De TPE mat is opvallend licht in gewicht en extra soepel. Deze mat wordt vaak gekozen bij rustige vormen van Yoga zoals Yin Yoga, Restorative Yoga en Hatha. Een TPE Yogamatje is ook ideaal als je last hebt van je gewrichten en daarom een zachtere ondergrond nodig hebt.
  3. Biologische katoen
    Een katoenen Yogakleed wordt ook wel een ‘Yogarug’ genoemd. Omdat dit matje extra stroef is, wordt deze aanbevolen bij stijlen waarbij je veel zweet zoals Poweryoga, Ashtanga en Hot Yoga. Je kunt een katoenen mat natuurlijk ook over een andere Yogamat heen leggen.

Voor dit artikel lieten wij ons inspireren door Eco Yogamatten van Yogashop. Je vindt hier de nieuwste serie matten van TPE, natuurrubber en katoen. Beter voor jezelf én de wereld om je heen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.