4 voordelen van een tachograaf voor de transportmanager

4 voordelen van een tachograaf voor de transportmanager

Als ondernemer in de transportwereld weet je natuurlijk als geen ander dat een tachograaf onmisbaar is. Sterker nog: deze moet in ieder voertuig van jouw wagenpark aanwezig zijn. Een tachograaf is echter niet alleen een verplichting die door de Europese Unie is gesteld, maar biedt ook nog eens enorm veel voordelen voor jou als transportmanager. De data die je met de tachograaf verzamelt, kan namelijk ook van essentieel belang zijn voor het verbeteren van jouw bedrijf. Hieronder beschrijven we kort de grootste voordelen van een tachograaf voor jou als transportmanager.

1. Weet altijd waar jouw voertuigen zijn

Vroeger was het heel moeilijk om te communiceren met de voertuigen binnen het wagenpark. Er moest regelmatig gebeld worden met de bestuurder om een idee te krijgen van de locatie waar zij zich bevonden. Daardoor was het altijd maar schatten welke routes het best doorgegeven konden worden. Efficiënt rijden was er dan ook vaak niet bij. Dankzij een tachograaf sta je altijd in contact met je bestuurders. Hierdoor zie je precies waar alle voertuigen zich bevinden. Ideaal wanneer er een spoedklus binnenkomt en je niet weet wie je hier op af kunt sturen. Als je weet waar alle voertuigen zich bevinden, kun je eenvoudigweg kiezen voor degene die hier snel kan zijn.

Je kunt je bestuurders mogelijk ook extra aansturen wanneer je merkt dat er niet goed wordt doorgereden of te veel pauzes worden gehouden.

2. Het is verplicht

Niet echt een voordeel, maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Binnen de Europese Unie is het verplicht om met een tachograaf te rijden. Op die manier kunnen rust- en rijtijden goed worden uitgelezen en wordt de veiligheid op de weg gewaarborgd. Daarnaast vindt de EU het belangrijk dat er niet extreem lange dagen worden gemaakt om de concurrentiestrijd met andere voertuigen aan te gaan. Het is niet de bedoeling dat er een enorme strijd wordt geleverd om de snelste tijd te rijden. Zeker niet als dit ten koste zal gaan van de veiligheid op de weg. Sinds 1 februari 2022 is het tevens verplicht dat de bestuurder handmatig de grenscode invult bij het oversteken van de grens.

3. Minder extra werk

Met behulp van een tachograaf van Webfleet Solutions geniet je tevens ook van minder extra werk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je medewerkers. Voorheen moesten de gereden uren bijvoorbeeld handmatig worden bijgehouden. Dat leverde enorm veel werk op. Ook voor jou die de uren vervolgens weer moest invullen. Daar had je al gauw heel wat extra mensen voor nodig. Met behulp van een tachograaf weet je deze data eenvoudig in te zien en te gebruiken. Dit kost nauwelijks extra tijd.

4. Als eerste op de hoogte bij een ongeluk

Je moet er niet aan denken, maar één van jouw chauffeurs kan uiteraard betrokken raken bij een ongeval. Op zo’n moment wil je natuurlijk direct op de hoogte zijn van de situatie en waar kan te hulp schieten. Wanneer een bestuurder betrokken raakt bij een ongeval, kan jij dit ook direct uitlezen in de app. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *