5 grote voordelen van elektrisch rijden

supershortlease

Een elektrische auto is duur in de aanschaf, moet je om de paarhonderd kilometers opladen en je hoort ze niet aankomen doordat ze zo stil zijn. Er zijn veel negatieve geluiden rondom elektrisch rijden, maar nog steeds kent deze vorm van vervoer erg veel voordelen.

Tijd dus om vijf voordelen te delen.

Beter voor het milieu
Elektrisch rijden is de schoonste manier van rijden. Niet alleen stoot je geen stikstof en fijnstof uit, maar ook kan de auto met duurzame energie worden opgeladen. Laad je de auto op met duurzame energie uit wind of water, dan is de auto ook nog eens klimaatneutraal. Daarnaast vermindert het elektrisch rijden de CO2-uitstoot. In 2020 zouden auto’s volgens TNO 22% minder CO2 produceren dan diesel- of benzineauto’s.

Minder fossiele brandstoffen
Met elektrisch rijden draag je bij aan een duurzame wereld. Naast het feit dat je geen uitlaatgassen uitstoot wanneer je in een elektrische auto rijdt, hoeven er door jouw rijgedrag minder fossiele brandstoffen worden aangebroken. En dat is wel zo fijn!

Aantrekkelijke belastingvoordelen
Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat je er veel financiële voordelen van ondervindt. Tot en met minimaal 2020 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en MRB. Daarnaast kunnen bedrijven voordelig investeren in elektrische voertuigen en oplaadpunten. De aanschafprijs van elektrische voertuigen is wel een stukje hoger dan reguliere voertuigen. Wil je toch profiteren van elektrische auto’s en de lage brandstofprijzen maar vind je de aanschafprijs toch wat hoog, dan kun je ook bijvoorbeeld een shortlease auto nemen.

supershortlease

Zelf je auto opladen
Hoewel je een elektrische auto regelmatig moet opladen om te voorkomen dat je stilstaat tijdens de rit, ben je met het opladen van je elektrische auto vele euro’s minder kwijt dan wanneer je benzine of diesel moet tanken. Volgens de ANWB geldt over het algemeen dat als je thuis of op het werk je auto kunt opladen (en dus niet bij de wat duurdere openbare laadpalen), je dan de helft kwijt bent in vergelijking met benzine of diesel tanken.

Minder gebruikskosten
De elektromotor bevat maar één bewegend deel en dat betekent dat de kans dat er iets slijt of kapotgaat, veel kleiner is dan bij een conventionele automotor die talloze bewegende onderdelen heeft. Daarnaast hoeft er geen olie ververst te worden. Ook slijten de banden en remmen 25% minder snel dan bij conventionele voertuigen volgens TNO. Dit wordt veroorzaakt doordat de remmen op een andere manier werken (regeneratief remmen).

Uiteraard kennen elektrische auto’s ook wat nadelen. Zo duurt het opladen erg lang en dat kan lange autoritten in de weg staan. Ook de aanschaf van zo’n auto is erg duur. Daarnaast worden bij publieke laadpalen fossiele brandstoffen gebruikt. Toch is een elektrische auto op den duur beter voor het milieu én de portemonnee. Rijd jij al in een elektrische auto? Of wat houdt je juist tegen?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.