Een stap naar een betere wereld met een Mercedes-Benz EQ

Het beperken van menselijke invloeden op klimaatveranderingen krijgt vandaag de dag veel aandacht. Er komen dan ook steeds meer initiatieven om met z’n allen een betere wereld te creëren, een gezonder milieu nu én in de toekomst. Een van deze initiatieven is bijvoorbeeld het fabriceren van auto’s die op een andere manier worden aangedreven dan (enkel) door een verbrandingsmotor. De opkomst van deze modellen heeft misschien langer geduurd dan eerder verwacht, maar intussen blijken Nederlanders massaal bereid om elektrisch te gaan rijden, zo is uit onderzoek is gebleken. Mercedes-Benz heeft hiervoor het nieuwe productmerk EQ opgezet.

Alternatieve aandrijvingen

Mercedes-Benz wil met de EQ-modellen de ecologische voetafdruk van hun auto’s verminderen. Daarom worden er zowel bestaande als nieuwe modellen uitgerust met nieuwe type motoren: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Het nieuwe productmerk EQ bevat negen nieuwe modellen, dit zal in de toekomst uiteraard nog verder toenemen. Er zijn namelijk veelbelovende conceptmodellen gespot.

De huidige modellen zijn gericht op diverse doelgroepen. Wat voor auto je dus ook zoekt, er is een EQ-model dat past bij jouw wensen. Welke modellen zijn er zoal, en wat hebben deze voor invloed op jou en het milieu?

Lees ook: BNR lanceert Spitsbrekers tijdens Mobility Week

Volledig elektrisch aangedreven model

Eerder was er als eerste geheel elektrische model de B-klasse Sports Tourer B 250 e. De relatief kleine actieradius van 230 kilometer zorgde niet voor de gehoopte stormloop, en daarom is de productie in 2017 gestopt. Is dit voor jou echter wel voldoende en hoef je niet perse een nieuwe auto, dan zijn er zijn Mercedes Benz occasions van dit model verkrijgbaar. In de zomer van 2019 wordt de eerste volledig eerste elektrische EQ verwacht, de EQC. Deze lift mee op de populariteit van de SUV. Hij komt met een opgeladen batterij een stuk verder, namelijk 400 kilometer volgens de nieuwe, realistischer WLTP-meetprocedure.

Plug-in hybride modellen van Mercedes-Benz

Naast volledig elektrisch aangedreven auto’s, zijn er ook modellen met zowel een elektro- als brandstofmotor. Kleine afstanden op lage snelheid rijdt je op de elektromotor, bij lange afstanden neemt de brandstofmotor het over. De elektromotor kun je met een stekker opladen bij een oplaadpunt. Het meest populaire model is de C-klasse 350 e, die eerder veel lof van de ANWB ontving. Je kunt ook kiezen voor een E 350 e of S 500 plug-in hybride.

En tenslotte: hybride modellen

Eerst even een uitleg over het verschil tussen een plug-in hybride, en hybride motor. Een plug-in hybride kun je opladen met een kabel, maar een hybride niet. Deze heeft een kleine elektrische hulpmotor die oplaadt wanneer je (af)remt. Het is niet mogelijk enkel op de elektrische motor te rijden, maar de wagen verbruikt wel minder brandstof. Een voorbeeld van een hybride model van Mercedes-Benz is de S-klasse 400 H.

Zoals je ziet zijn er voor diverse doelgroepen modellen met een alternatieve aandrijving. Welk model het beste bij jou past, hangt af van de wensen die stelt aan de auto (zoals luxe, een sportieve uitstraling of met een hogere instap of veel ruimte voor kinderen achterin) en het aantal kilometers dat je verwacht te gaan afleggen.

Lees meer:
Nederlandse automobilisten massaal bereid elektrisch te rijden

Porsche gaat met Taycan het elektrisch tijdperk in

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *