Hoe zorgt autodelen voor een kleinere ecologische voetafdruk?

Hoe zorgt autodelen voor een kleinere ecologische voetafdruk

Van vegetarisch eten tot korter douchen en afval scheiden: er zijn veel manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wist je dat autodelen er ook een van is? Het idee achter autodelen is simpel: in plaats van dat iedereen een eigen auto gebruikt, maken mensen gebruik van elkaars auto als zij die nodig hebben. Eén deelauto haalt maar liefst 10 auto’s van de weg, wat je ecologische voetafdruk drastisch kan verkleinen.

Vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen

Er zijn verschillende manieren waarop autodelen bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. Ten eerste leidt autodelen tot een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen. Als minder mensen een eigen auto hebben, betekent dit dat er minder auto’s op de weg zijn. Dit leidt tot minder verkeersdrukte en tot lagere uitstoot van koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen. Bovendien zijn er steeds meer hybride en elektrische deelauto’s te vinden, wat nog meer bijdraagt aan de afname van deze schadelijke stoffen.

Afname van de autoproductie

Door onze auto’s met elkaar te delen, dragen we samen bij aan een afname van de autoproductie. Niet alleen tijdens het autorijden, maar juist ook bij de productie van auto’s komt enorm veel CO2-uitstoot vrij. Uit onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat er maar liefst 2,8 miljoen ton CO2 per jaar wordt uitgestoten voor nieuwe auto’s in Nederland. Als de vraag naar auto’s afneemt, zal ook de productie én dus de CO2-uitstoot afnemen.

Afname van parkeerplaatsen

Autodelen vermindert daarbij de behoefte aan parkeerplaatsen. Als steeds minder mensen een eigen auto hebben, hebben ze ook geen parkeerplaats meer nodig. Dit leidt tot minder parkeerdrukte en ruimteverspilling door het bouwen van parkeerplaatsen. Zo kan de bestaande weginsfrastructuur beter benut worden en maken parkeerplaatsen ruimte voor parken en meer groen in de straat.

Starten met autodelen

Starten met autodelen

Er zijn veel autodeelplatformen te vinden waar je eenvoudig je eigen auto kunt delen met buurtbewoners of zelf een deelauto kunt huren. Een van deze platformen is SnappCar. Hier vind je een ruim aanbod van deelauto’s en staat er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Vooral in de grote steden waar een groot parkeerprobleem heerst, zien we steeds meer deelauto’s. 

Naast auto’s kun je zelfs een verhuisbus huren in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere steden. Of wat dacht je van een Tesla of een prachtige trouwauto? Een elektrische auto of een gewone auto huren kan natuurlijk ook!

Niet alleen dankzij dit grote aanbod wordt autodelen steeds populairder. Een deelauto is vele malen goedkoper dan een eigen auto bezitten of er een huren bij een traditioneel autoverhuurbedrijf. Tenslotte draagt autodelen niet alleen bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk maar vergroot het je sociale kring omdat je je buurt leert kennen. Je maakt in enkele minuten een account aan en ziet direct het aanbod bij jou in de buurt. Ga jij je ecologische voetafdruk verkleinen door deel te nemen aan autodelen?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.