Rally-Scirocco op aardgas vermaakt publiek en gasten

Volkswagen-rijder geeft (groen) gas bij ELE Rally.

Volkswagen-coureur Kevin Abbring heeft afgelopen weekend tijdens de ELE Rally bij Helmond publiek en gasten vermaakt met een demonstratie in de Volkswagen Scirocco R rally-auto. Deze Scirocco rijdt op biogas. Abbring: “Een milieuvriendelijke brandstof als biogas heeft echt de toekomst. Ik wilde met mijn demonstratie laten zien dat ‘groen’ rijden geen beperkingen heeft, dat het rijplezier er niet onder lijdt. Het publiek en mijn passagiers hebben dat heel direct kunnen ervaren. Op sommige proeven tikten we de 190 km/h aan, ook op onverharde ondergrond.”

ELE Rally

Gemakkelijke techniek De 250 pk sterke Scirocco R waarmee Abbring reed, is de rallyversie van de Scirocco R Cup-racewagen. Dankzij het gebruik van biogas stoot deze 80% minder CO2 uit dan een auto met benzinemotor. “Mijn eerste ervaring met het rijden op groengas is dat je er niets van merkt”, aldus Abbring. “De Scirocco had meer dan genoeg power, anders haal je die snelheden van tegen de 200 km/h op onverhard echt niet. Prettige bijkomstigheid is dat het tanken amper extra tijd kost en, heel praktisch en milieuvriendelijk: je kunt niet knoeien.” De Scirocco-rallywagen is afgeleid van de reguliere Scirocco R. De ombouw naar CNG (Compressed Natural Gas of aardgas) en biogas is gedaan met onderdelen van Volkswagens CNG-productiemodellen. Abbring: “Over de techniek kreeg ik veel vragen. Ook de DSG-bak en aandrijfassen zijn bijvoorbeeld van de standaard Scirocco R.” Speciaal ontworpen is een gastank die – met 22 kilo inhoud – dezelfde actieradius geeft als 35 liter benzine.

ELE Rally

Mest, tuinafval en andere organische restproducten
Het biogas waarmee de Scirocco werd afgetankt, is gemaakt uit diverse grondstoffen: vloeibare mest, organisch afval of ander materiaal dat van hernieuwbare bronnen afkomstig is. Tijdens de productie worden ongewenste bestanddelen verwijderd en wordt het gas ontdaan van zwavel. Ook wordt het methaangehalte verhoogd, zodat het op moleculair niveau identiek is aan aardgas.

Volg Abbring op social media
Fans van de rallysport en Kevin Abbring in het bijzonder kunnen zijn rallysportverrichtingen uit de eerste hand volgen via social media:
Twitter.com/#!/KevinAbbring
Facebook.com/kevinabbring

www.volkswagen.nl


Dit jaar komt hij nog aan de start van:

29-30 juni
Scirocco R Cup Norisring
2-5 augustus
WRC Rally Finland
17-18 augustus
Scirocco R Cup Nürburgring
24-26 augustus (tbc)
WRC Rally Duitsland
13-16 september
WRC Rally Engeland
4-7 oktober
WRC Rally Frankrijk

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *