Rij bewust en check je auto accu

De auto accu is een cruciaal onderdeel van de motor van je auto. Zonder accu start je auto namelijk überhaupt niet. Het is waarschijnlijk de meest veelvoorkomende reden voor het niet starten van de motor. Daarnaast vervult een auto accu natuurlijk nog veel meer functies, en dat worden er eigenlijk alleen maar meer. Je accu zorgt bijvoorbeeld voor dat de lampen van je auto werken, dat je dashboardverlichting hebt en dat je radio het doet. 

De leeftijd van je accu speelt een rol

Als je auto accu nog relatief nieuw is dan is de kans erg klein dat er iets mis mee is. Een accu is namelijk ook onderhevig aan slijtage. Wanneer je auto accu meer dan vier jaar oud is dan doe je er goed aan om deze te controleren. Dat kun je natuurlijk overlaten aan een automonteur of een familielid of kennis die veel verstand heeft van auto’s. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen. Het eerste wat je kunt controleren is de laadspanning. Dat doe je door met een multimeter. Start de auto met een jumpstarter of via startkabels en stel de multimeter in. Deze zet je op ongeveer 20 volt (gelijkspanning). De zwarte minkabel van de meter zet je op de minpool van je auto accu en de pluskabel op de pluspool. Met een draaiende motor moet de laadspanning tussen de 14 en 14,5 volt zijn. Als de spanning te laag is, wordt de accu niet voldoende bijgeladen. Deze is dan niet kapot maar waarschijnlijk wel de dynamo. Een te hoge spanning kan ervoor zorgen dat de accu stuk gaat.

Een niet werkende accu is niet altijd kapot

Vrijwel iedereen kent de symptomen wel van een auto accu die geen output geeft. De auto slaat niet aan en je hoort alleen een soort hees geluid van de haperende startmotor. In veel gevallen zal zo’n accu alleen maar leeg zijn. Dat kan al gebeuren na een koude nacht of wanneer je de verlichting aan hebt laten staan. Zo’n probleem kan relatief eenvoudig worden opgelost door een paar startkabels en een hulpvaardige buurman of collega. Het probleem kan ook liggen bij een kapotte dynamo. Die is namelijk verantwoordelijk voor het opladen van je auto accu. Probeer daarom altijd de oorzaak van een weigerende accu te achterhalen.  

Wat je moet doen als je accu niet meer goed functioneert

Een haperende accu herken je aan een steeds slechter startende motor. Het is op zo’n moment verstandig om je accu te laten doormeten door een professional. Je kunt online zelfs al  terecht voor vragen en advies over auto accu’s. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.