Wat je moet weten over kinderzitjes!

Voordat je een autostoeltje koopt, is het goed om rekening te houden met een aantal factoren. De keuze voor een model hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd en de grootte van het kind, net als van het soort tripjes dat je met je auto zult maken. In dit onderdeel behandelen we de meest voorkomende vragen van vaders en moeders bij het maken van hun aankoop.

Bestaat er wetgeving rondom kinderzitjes?

Yes! De Europese regelgeving voor autostoelen, ECE R129 of i-Size genaamd, is sinds 2013 van kracht. Deze wetgeving gaat hand in hand met de vorige, ECE R44/04. De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten.

Het is belangrijk om je aan de regelgeving te houden om problemen in de toekomst te voorkomen. De belangrijkste regels om te volgen zijn:

 • Verplicht gebruik: Kinderen kleiner dan 135 cm moeten verplicht een autostoeltje gebruiken.
 • Richting van het stoeltje: Baby’s tot 15 maanden oud moeten in de tegenovergestelde richting van de auto zitten, dat wil zeggen met de rug richting het voorruit. Waarom? Omdat de nek van de baby niet volledig is ontwikkeld en de baby anders ernstige verwondingen kan oplopen in het geval je plotseling moet remmen.
 • Bevestigingssysteem: Je auto moet ISOFIX hebben. Wat dat is? ISOFIX is een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem in auto’s voor kinderzitjes. Het bestaat uit twee bevestigingspunten tussen de stoel en de rugleuning. Alle auto’s die vanaf 2014 worden gemaakt hebben ISOFIX.

Als je al een stoel hebt gekocht die niet voldoet aan de R129-norm, hoef je je geen zorgen te maken. Je hoeft niet direct een nieuwe te kopen. Als je echter nu een kinderzitje gaat kopen, en vooral als je van plan bent om die nog lang te blijven gebruiken, adviseren we een model te kiezen dat voldoet aan de nieuwe regelgeving.

Voor kinderen van welke leeftijd moet ik een kinderzitje kopen?

Het is belangrijk om het stoeltje aan te passen aan de groei van het kind. In de ECE R129 wetgeving zijn de stoeltypes ingedeeld volgens de lengte van het kind:

 • I-Size stoelen voor kinderen van 40 tot 85 cm hoog (tot het eerste jaar)
 • I-Size stoelen voor kinderen tussen 45 en 105 cm hoog (van 6 maanden tot 4 jaar oud)
 • I-Size zitverhoger voor kinderen tussen 100 en 135 cm hoogte (vanaf 6 jaar)

Kan ik een kinderzitje tweedehands kopen?

Dat kan, maar het is beter om een nieuwe te kopen omdat het kopen of overnemen van een tweedehands autostoeltje bepaalde risico’s met zich meebrengt. Autostoeltjes zijn niet eeuwig houdbaar. Over het algemeen kunnen ze worden gebruikt tot 10 jaar na de fabricagedatum.

 • Slijtage: Het materiaal van kinderzitjes slijt bij langdurig gebruik. De meeste autostoeltjes hebben een kunststof frame van materiaal dat na verloop van tijd minder sterk wordt. Metalen onderdelen kunnen gaan roesten door vocht. Het harnas dat de baby vasthoudt, kan ook verslijten als gevolg van wrijving en reiniging.
 • Onwaarneembare schade: Zelfs als een stoel in goede staat lijkt te zijn, kan deze schade hebben geleden waardoor deze minder effectief is geworden. De zitjes hebben kleine onderdelen die verloren kunnen gaan bij gebruik en transport. Als we de historie van het stoeltje niet kennen, weten we niet of deze bij een ongeluk betrokken is geweest. De impact van een botsing kan het autostoeltje van binnen vernielen.
 • Nieuwe wetgeving: Zoals we eerder al zeiden, is er een nieuwe en strengere regelgeving gekomen. Tot voor kort werden autostoelen vervaardigd volgens de oude voorschriften. Een tweedehands kinderzitje voldoet dus mogelijk niet aan de nieuwste wetgeving en heeft in dat geval bijvoorbeeld geen ISOFIX-bevestigingssysteem.

Hoe maak ik een kinderzitje vast?

Het installeren van een autostoeltje kan voor veel ouders een vervelende klus zijn. Met de oude manier van vastmaken, met behulp van de veiligheidsgordel, was het makkelijk om een fout te maken. We hebben echter goed nieuws: het ISOFIX-systeem vermindert dit risico aanzienlijk.

In deze video wordt uitgelegd hoe je de meeste kinderzitjes op deze manier kunt vastmaken:

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het beste autostoeltje voor je kind te kiezen, is er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Niet alle ouders en baby’s hebben dezelfde behoeften. Daarom adviseren we om de volgende criteria te beoordelen voordat je een beslissing neemt:

 • Veiligheid
 • Bevestigingssysteem
 • Comfort
 • Leeftijd van het kind

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *