4 tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen

4 tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen

De vaatwasser, in de meeste woningen mag hij ondertussen zeker niet meer ontbreken. Bovendien zijn de machines door de jaren heen steeds meer verbeterd. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld ook zeer energiezuinige modellen beschikbaar. Modellen die tevens ook minder water verbruiken. Met een vaatwasser kan je dan ook zeker nog een beetje op het milieu letten. Zeker wanneer je ook nog eens de levensduur met man en macht probeert te verlengen. Hoe langer jij met je vaatwasser doet, hoe beter voor het milieu én de portemonnee. Dankzij de volgende vier tips zal jouw vaatwasser nog jaren lang mee gaan.

1.     Maak de vaatwasser regelmatig schoon

Het is natuurlijk altijd beter om alle borden even snel af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser plaatst. In de praktijk blijven er echter nog wel wat sausjes op liggen en worden ze met kruimels en al zo in de machine gezet. In principe is dat ook geen probleem. De vaatwasser krijgt het meestal wel schoon. Maar zo zorg je er wel voor dat er veel voedselresten aan de onderkant van de vaatwasmachine terecht komt. Hierdoor kunnen er verstoppingen ontstaan. Het is dan ook goed om de vaatwasser regelmatig grondig te reinigen. Op die manier voorkom je verstoppingen en blijft de machine langer in topkwaliteit. Gebruik eventuele een speciale machinereiniger, zo is het schoonmaken binnen mum van tijd gebeurd.

2.     Voer een zelfreinigingsprogramma uit

De meeste vaatwasmachines zijn tegenwoordig uitgerust met een zelfreinigingsprogramma. Voer deze regelmatig tussendoor even uit. Doe dit minimaal één keer per maand. Op die manier weet je zeker dat alle voedselresten, vetresten en bacteriën worden verwijderd. Dat zorgt ervoor dat de machine langer mee zal gaan.

3.     Gebruik de vaatwasser regelmatig

Dit is waarschijnlijk vanzelfsprekend. In de meeste huishoudens wordt de vaatwasser dan ook dagelijks wel gebruikt. Wanneer je echter alleen woont en die paar borden ook wel met de hand afwast, is de kans groot dat de machine een beetje vergeten wordt. Gek genoeg kan dit de levensduur verkorten. De vaatwasser moet regelmatig gebruikt worden om weer opnieuw ‘geactiveerd’ te worden. Gebruik je de machine maar weinig? Dan is het beter om deze te verkopen of weg te doen.

4.     Gebruik vaatwaszout

Vaatwaszout wordt nog wel eens vergeten bij het vullen van de vaatwasser. Dit terwijl we wel standaard iedere keer een vaatwasblokje gebruiken. Vaatwaszout is noodzakelijk om de hardheid van het water binnen jouw regio tegen te gaan. Door het gebruik van vaatwaszout wordt de machine tegen kalkaanslag beschermd. Hiermee wordt voorkomen dat kalkaanslag de gehele machine zal beïnvloeden.

Pas wel op met het vullen van het bakje. Gebruik hierbij altijd de trechter die je bij de vaatwasser ontvangt. Als je teveel zoutkorrels strooit en deze tevens op de binnenkant van het apparaat terecht komen, dan kan dit mogelijk corrosie veroorzaken. Veeg daarom het overschot aan zoutkorrels zo snel mogelijk weg. Doe dit in elk geval voordat je de machine laat werken.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *