5 dingen die je kunt doen om de warmte buiten te houden

purschuim

Met een paar warme dagen achter ons, is de zomer nu toch echt in zicht. Die tijd van drankjes drinken op het terras en genieten van het zonnetje, betekent echter ook slapeloze nachten en een huis dat maar niet koeler lijkt te worden.

Deze vijf tips helpen je het iets koeler te houden in huis, zónder de airconditioning aan te hoeven zetten.

1. Breng isolatie aan
Je huis isoleren is de meest doeltreffende oplossing voor het wegnemen van de warmte. Isolatie houdt de warmte van buitenaf tegen, maar zorgt er in de winter voor dat de kou van buitenaf niet binnenkomt. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een vulling van purschuim of juist isolatiedekens met gipsplaten voor de afwerking. Isoleren is niet alleen beter voor een koeler (of juist warm) huis, maar ook voor je portemonnee. Een goede isolatie scheelt je in de winter namelijk nog heel wat energie.

2. Sluit de deuren
Een voor de hand liggende oplossing, maar zeker niet onbelangrijk. Laat overdag zoveel mogelijk de deuren en ramen dicht zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. Het is slim om in de ochtend nog de wat frissere buitenlucht naar binnen te laten, zodat er nog gekoeld kan worden. Zet ook niet je raam op een kier, want midden op de dag komt daar evengoed veel warmte doorheen.

3. Warmte stijgt op
En daar kun je dankbaar gebruik van maken als je niet op de bovenste verdieping slaapt. Zet een raam open in de bovenste kamer van het huis en zorg dat de warme lucht in die kamer komt door de deur open te zetten, zodat deze afgevoerd kan worden. Vooral ’s avonds wanneer het wat gaat afkoelen en er onderin het huis koelere lucht naar binnen komt, wordt deze warmte zo lekker snel weggevoerd.

4. Zorg voor groen
Planten, bloemen en bomen zorgen voor afkoeling. Een muur met mos bedekken is daarom een slimme oplossing. Het houdt warmte tegen en neemt het niet op, waardoor het koel blijft en de warmte niet via de muur het huis in kan. Ook een balkon of dakterras volplaatsen met gezellige klimplanten aan de muur, doet wonderen.

5. Laat elektrische apparaten uit
Apparaten die aanstaan en dus stroom verbruiken, geven warmte af. De woonkamer stofzuigen of een ovengerecht maken is dus niet zo’n slim idee. Gelukkig zijn we met dit weer toch liever buiten, dus kan dat huishouden wel even wachten. Bovendien is het ideaal weer om buiten te barbecuen!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *