5 redenen waarom ook jij binnen 5 jaar zonnepanelen hebt

zonnepanelen

1 . Jouw mindset zal veranderen

Nederland scoort op ecologisch vlak te laag om mee te kunnen met de duurzame koplopers. In Denemarken, Duitsland of Spanje heeft de overheid vormen van hernieuwbare energie zoals zonnestroom meer gesteund dan in ons land. Dit is een politieke keuze. Het stimuleren van deze vormen van hernieuwbare energie kost geld en in Nederland had de politiek dat er niet altijd voor over.

Waar de groei van duurzame energie tussen 2012 en 2013 gemiddeld zo’n 3% per jaar bedroeg, is het aandeel duurzame energie tussen 2013 en 2014 met ca. 15% gestegen. Nu de groei er eindelijk is, moeten we die als land ook voortzetten. In verband met het Energieakkoord (met doelstellingen voor 2020) zien we die doelstellingen ongetwijfeld terug in komende verkiezingsprogramma’s en in een uiteindelijk regeerakkoord. Straks vind je het ongelooflijk dat we zo lang olie, kolen en gas opstookten om energie te maken –  en over honderden kilometers vervoerden – terwijl de energie al die tijd gratis op je dak viel.

2. Steeds rendabeler

Grote energiebedrijven roepen dat hun stroom ieder jaar goedkoper wordt. Dat klopt, de stroomprijs wordt goedkoper, maar de totale energieprijs die jij uiteindelijk betaalt niet! Behalve de stroomprijs betaal je namelijk ook belastingen en energietoeslagen. Zonnepanelen worden door die stijging nog interessanter.

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn tussen 2009 en 2014 met 75% gedaald. Het is stukken winstgevender om je spaargeld te investeren in zonnepanelen dan om het op je spaarrekening te laten staan. Daar komt bij dat je huis bovendien ook nog eens meer waard wordt met een zonne-energiesysteem op je dak.

3. Minder opvallend in het straatbeeld

Zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook mooier geworden. Waar je voorheen alleen blauwe zonnecellen op witte platen en zilver aluminium randen kon kopen, worden er nu steeds vaker compleet zwarte panelen verkocht. Deze ‘all-black’ zonnepanelen vallen veel minder op wanneer ze op zwarte dakpannen liggen. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor geïntegreerde zonnepanelen. Als je namelijk gewone zonnepanelen tussen de dakpannen legt dan heb je ze plots niets meer óp het dak liggen maar mooi ín het dak opgenomen.

Tesla

4. Elektrisch rijden steeds toegankelijker

De verkoop van volledig elektrisch auto’s zal dit jaar verdubbelen door de veranderingen in de bijtelling voor auto’s. Dit voorspelde informatiebureau Aumarcon vorig jaar. Afgelopen jaar werden er ongeveer 3.000 nieuwe volledig elektrische auto’s geregistreerd, voornamelijk Model S van Tesla. Tesla kreeg begin april dit jaar ruim 325.000 orders binnen voor zijn nieuwe, nog te bouwen, elektrische auto.  In 2014 waren er 156 duizend hybride auto’s in Nederland, een verviervoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. Gezamenlijk rijden die hybrides 2,5 miljard kilometer.

Als je je elektrische auto oplaadt via het stopcontact, dan rijd je in principe nog steeds op een vervuilende en dure kolencentrale. Een gekke gedachte, toch? Je kunt dan ook veel besparen – zowel op milieu als je portemonnee – als je de auto oplaadt met je eigen zonne-energie. Een zakelijke elektrische auto wordt overigens ook financieel aantrekkelijk door de fiscale aftrekmogelijkheden en de lage bijtelling. Dubbel slim dus!

5. Smart Home groeit

smart homeDe jaaromzet in de Europese Unie van slimme gebouwen, auto’s en domotica stijgt richting het jaar 2020 naar meer dan 10 miljard euro. Smart homes en domotica zijn al lang niet meer het speeltje van yuppies en gadgetfreaks. Iedereen krijgt er mee te maken en in menig gezin of kantoor staat de domotica al vrijwel ongemerkt. Het aantal smart-tv’s, slimme lampen, koelkasten, ovens, sanitair en robotstofzuigers stijgt. En ook jij krijgt er ongetwijfeld mee te maken. Een slim zonne-energiesysteem is een logische stap om de rest van je Smart Home van energie te voorzien. Ook jij kunt straks zelf intelligent je temperatuur, ventilatie, lichtval en verlichting regelen. Zo maak je veel efficiënter gebruik van de energie van de zon.

Bronnen:
Autarco, CBS, RDW, MVO Nederland, Aumarcon

Dit stuk is mede tot stand gekomen door Autarco, het eerste merk complete zonne-energiesystemen. Autarco biedt Europese kwaliteit, een kWh-garantie en een ingebouwd Smart Home platform om nóg verder te verduurzamen. Klik hier voor meer info en hier voor dealers in jouw buurt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *