5 tips om je woning duurzaam te (ver)bouwen

Als je je woning gaat verduurzamen of een duurzame woning gaat bouwen, kom je voor veel technische vragen te staan. Ga ik voor een nieuwe ketel of toch een warmtepomp? Hoe ga ik mijn woning ventileren? Moet ik mijn huis ook koelen? Met deze vijf tips kom je gegarandeerd tot een goed doordacht (ver)bouw plan.

 1. Bepaal je energielabel

Hoe duurzaam en energiezuinig wil jij je huis hebben? Wanneer je gaat verbouwen is het slim om op te zoeken welk energielabel je huis nu heeft. Dit wordt door de Rijksoverheid bepaalt aan de hand van de maatregelen die zijn genomen om een huis energiezuinig te maken. Voorbeelden van zulke maatregelen zijn isolatie, dubbel glas en een energiezuinig ventilatiesysteem. De labels gaan van A++ (heel zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Wanneer je je huidige energielabel hebt bepaald kun je kijken waar je idealiter heen wilt.

Bij de bouw of verbouwing van je huis, staat duurzaamheid waarschijnlijk hoog op je agenda. Je (toekomstige) huis moet aan je eigen wensen voldoen. Daarnaast stelt de overheid steeds meer milieueisen. En dat is niet voor niks: een energiezuinig huis zorgt voor meer wooncomfort én voor een lagere energierekening. De meest recente regels rondom duurzaamheid voor nieuwsbouw worden vastgelegd in het bouwbesluit. Door het volgen van deze regels, en je te verdiepen in energiebesparende maatregelen gericht op jouw specifieke huis, verzeker je jezelf al snel van een verbeterslag.

 • Bepaal je budget

Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen om je gewenste energielabel te bereiken. Bij het kiezen van deze maatregelen en oplossingen is het belangrijk om te weten hoeveel geld je bereid bent te investeren. Daarbij is het goed om te berekenen hoe snel een investering zich terugverdient en hoe lang deze meegaat. Bovendien is het slim om te bepalen hoeveel je overhebt voor een gezond binnenklimaat en extra comfort in je toekomstige huis.

 • Maak een wensenlijst

Wanneer je je budget bepaald hebt, is het tijd voor het maken van een wensenlijst. Want wanneer voel jij je comfortabel in je huis? En waarvoor en hoe intensief gebruik je de verschillende ruimtes? Bij het maken van een wenslijst kun je onder andere nadenken over de verhouding tussen het comfort, de kosten en de kwaliteit van het binnenklimaat. Hoe snel moet een verwarming een ruimte kunnen opwarmen? Wil je je apparaten kunnen meten en bedienen met apps of volstaat een ‘ouderwets’ systeem voor jou? En wil je dat je binnenklimaat zichzelf automatisch aanpast (a.h.v. sensoren) of wil je alles handmatig bedienen? Kortom, bedenk wat een optimaal duurzaam huis voor jou betekent.

 • Schakel een expert in

Als consument word je overladen met informatie. Het internet staat vol met mogelijke oplossingen en iedereen in je omgeving deelt zijn/haar ervaringen en mening met je. Maar een advies gericht op jouw situatie, dat is moeilijk te vinden. Daarom is het belangrijk om een expert in te schakelen. Een installateur is daarbij een voor de hand liggende keuze. Deze kan je niet alleen adviseren over je bouwplannen, maar kan daarnaast ook zorgen voor de uitvoering ervan.

 • Bezoek een beurs

Waarschijnlijk kun je wel wat advies gebruiken bij het maken van keuzes rondom duurzaamheid. Een installateur is een “all-rounder” die van allerlei installaties iets af moet weten. Soms ben je echter op zoek naar specifiekere informatie. Dan kan het helpen een fabrikant te spreken. Deze heeft de expertise in huis om je te kunnen adviseren rondom jouw woonsituatie. Niet alleen met betrekking tot hun eigen oplossingen, maar ook rondom de combinatie met andere duurzame installaties. Als consument kan het helaas lastig zijn om direct in contact te komen met een fabrikant. Daarnaast is het vaak moeilijk om keuzes te maken over producten die je nog nooit in het echt gezien hebt. Maar waar vind je een fysieke locatie waar je producten kunt zien en vergelijken en daarnaast advies kunt inwinnen? Op een beurs!

De meeste installatie- en bouwbeurzen, zoals de VSKbeurs, zijn voornamelijk op B2B gericht. Gelukkig wordt de groeiende interesse van consumenten voor duurzame binnenklimaatoplossingen steeds vaker opgepikt. Zo organiseert de eerder genoemde VSKbeurs een avond specifiek gericht op (duurzame) consumenten en hun installateurs.

Deze “Duurzaam Wonen Advies Tour” is een avond waarbij zes fabrikanten hun krachten bundelen. Een avond als deze is dus een unieke kans om gratis en vrijblijvend (ver)bouwadvies te krijgen. Zo kun je je (ver)bouwtekening meenemen en al je vragen stellen aan experts op het gebied van ventilatie-units, warmtepompen, zonnepanelen en koelingsoplossingen.

Duurzaam Wonen Advies Tour
Kortom, wil je je huis verduurzamen? Bepaal dan wat je wilt, hoeveel je te besteden hebt, schakel experts in en vergelijk de mogelijkheden op een beurs. Gratis tickets voor de Duurzaam Wonen Advies Tour zijn te verkrijgen via: http://duurzaamwonenadviestour.nl/

Toon de 2 reacties
 1. Vincent Rondwijk schreef:

  Het is inderdaad verstandig om een expert in te schakelen wanneer je een huis wil laten bouwen. Ook wanneer je grote renovatieplannen hebt is het goed om in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Op deze manier kan weloverwogen keuzes maken over bijvoorbeeld duurzaamheid. https://www.bouwmetverstand.nl/bouwen-met-cor

 2. Marcel Vossestein schreef:

  Vooral als het huis aan een renovatie van ramen en/of kozijnen toe is, is het heel verstandig om voor meest klimaatvriendelijke aanpassingen te kiezen. Dat wordt dan direct meegenomen met hetzelfde werk.

  Mijn ervaring met de warmtepomp is dat nachtverlaging juist negatief uitwerkt. Op de koudste uren van de ochtend opwarmen, kost dramatisch veel energie. Bovendien lijkt de warmtepomp ’s avonds juist nog wat extra warmte in de woning te willen pompen.

  Dankzij de warmtepomp was het mogelijk om een ruim 100-jarige woning een Energielabel-A te geven.

  In het verdikte raamhout ter vervanging van de schuiframen ventilatiesluiven aanbrengen is een gouden greep gebleken. Het aanzien is maar marginaal veranderd, terwijl de ventilatie uitstekend mogelijk is.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.