Alles wat je moet weten over het gebruik en plaatsing van een warmtepomp

Alles wat je moet weten over het gebruik en plaatsing van een warmtepomp

Op zoek naar een goed alternatief voor het verwarmen van je woning? Wil je niet meer afhankelijk zijn van gas of ben je de hoge energieprijzen helemaal zat? Dan is een warmtepomp een goede keuze. Hoewel deze nog volop in ontwikkeling zijn, zien we dat ze steeds beter worden en ook steeds vaker worden geplaatst in woningen. Sommige warmtepompen, zoals de Remeha warmtepomp, zijn zelfs extra populair en bieden veel voordelen. 

Toch heerst er ook nog veel onduidelijkheid over het gebruik en de plaatsing van een warmtepomp. Wat is dit wel voor iedereen geschikt? En hoe maak je hier maximaal gebruik van? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten. 

Een warmtepomp is (nog) niet voor iedereen even rendabel 

Helaas is het niet zo dat een warmtepomp voor iedereen geschikt is. In sommige gevallen zien we namelijk dat de warmtepomp simpelweg te weinig warmte opwekt voor de woning. Dit zien we voornamelijk terug bij woningen die nog onvoldoende zijn geïsoleerd. In dat geval heb je nog niets aan een warmtepomp, omdat je veel meer nodig hebt dan dat je op kunt wekken. In plaats van investeren in een warmtepomp, kun je dan beter eerst investeren in het isoleren van de woning. Daarna kan de warmtepomp geïnstalleerd worden. 

Controleer of je een vergunning nodig hebt 

Heb je een warmtepomp naar wens gevonden? En weet je zeker dat je aan alle eisen voldoet om deze te laten plaatsen? Onderzoek dan ook nog even of je een vergunning nodig hebt. In sommige situaties ben je namelijk vergunningsplichtig als je een warmtepomp laat installeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als de warmtepomp aan de buitenkant van de woning erg zichtbaar is en daarmee het straatbeeld kan veranderen. Zoek dit dan ook zeker eerst goed uit bij de gemeente. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. In veel gevallen geldt er enkel een meldplicht. Eventueel zou je dit ook kunnen navragen bij de leverancier die de warmtepomp verkoopt en komt plaatsen. Professionals zoals De Eilanden installatie techniek kunnen je hier vaak ook al meer over vertellen. 

Hogere energielabel van de woning 

Een warmtepomp biedt veel voordelen. In de eerste plaats doordat je hier uiteraard meer mee bespaart op je energierekening. Maar wist je dat een warmtepomp ook kan leiden tot een hoger energielabel van de woning? Hierdoor wordt het aantrekkelijker om de woning te verkopen en kan je ook een hogere prijs vragen. Zelfs als je dus beslist om enkele jaren na aankoop van de warmtepomp te verhuizen, zal je het aanschafbedrag alsnog terugverdienen. 

Meestal kunnen bestaande verwarmingssystemen gewoon gebruikt worden 

Veel mensen zijn bang dat ze bij de aanschaf van een warmtepomp ook direct hun gehele verwarmingssysteem aan moeten passen. In veel gevallen is dit gelukkig niet zo. Alleen voor zeer oude verwarmingssystemen is dit vaak wel het geval. Je kunt dit controleren met de 50-graden test. Hiermee test je of de woning ook warm wordt bij lagere temperaturen.