Tekst is geschreven door Otto Prinsen van BeterHulp
Steunkousen en de verzekering
Mensen dragen steunkousen voor uiteenlopende medische aandoeningen. De arts of huidtherapeut bepaalt op basis van de medische klacht, welke drukklasse u nodig heeft om uw klachten te kunnen beteugelen en schrijft u dan een therapeutisch elastische kous (steunkous) voor, die een gegarandeerde druk geeft op uw huid. Dit wordt weergegeven in drukklasse 1, 2, 3 of 4 met de hoeveelheid mmHg per cm2 huid.
Steunkousen moeten worden aangemeten. Dat is een precies werkje, want er moet op verschillende plekken van je been de omvang gemeten worden, zodat de aangemeten kous ook op die plekken precies om je been sluit.
De kans dat je op de verkeerde plek meet, is erg groot. Daarom mogen alleen geschoolde en gecertificeerde aanmeters (SEMH-TEK) uw been opmeten. Het correct meten van het been is dan ook slechts voorbehouden aan deze specialisten en slechts zij mogen de op maat gemaakte kousen aan u leveren.
Daarom wil uw verzekeraar ook slechts facturen zien van deze gecertificeerde, en tevens gecontracteerde zorgaanbieders. Hierin borgt de verzekereraar de kwaliteit van de therapie voor uw huid tegen afgespoken tarieven. Veilig en goed geregeld!
Waarom de steunkousen van BeterHulp beter zijn
Die steunkousen zijn echter erg duur. Vooral die op maat gemaakte kousen, zijn zo duur, dat de aanmeter eigenlijk niets verdient aan dat soort maatkousen (incl. medisch advies, het opmeten) omdat de verkoopprijs is vastgelegd bij de verzekeraar.
Dergeijke kousen zijn gelukkig ook met een andere, goedkopere breitechniek te verkrijgen. Ook zijn ze in vooraf gemaakte confectie maten leverbaar, zodat de aanmeter sneller kan leveren en er ook weer iets aan overhoudt. Inmiddels betreft meer dan 90% van de geleverde kousen dit soort rondbrei-confectie-kousen.
Ook onze benen veranderen. In principe moet u ’s ochtends vroeg uw benen opmeten om tot de meest slanke meetwaarden te komen. Naarmate u langer staat, loopt of werkt, kunnen de benen vollopen en dus dikker worden. Dit kan centimeters verschillen in de loop van de dag. Gedurende ons leven kan het bij gewichtstoename en –afname ook behoorlijk verschillen. Oppassen dus!
Het gekke is nu dat, of de precieze omvang van uw kuit nu 33cm of 39cm is, u past nog steeds in dezelfde confectiemaat! Kennelijk is de kwaliteit van de huidtherapie helemaal niet zo goed geborgd en komt het niet zo precies meer vanwege financiële redenen. Als dat het geval is, hoeft u mijns inziens ook niet meer naar een therapeut om uw benen te meten voor vervolgkousen.
Misschien kunt u beter zelf ’s ochtends de maten nemen aan de hand van deze afbeelding en kijken in welke maat van welke kous uw been het beste past! Zo kunt u zelf online bepalen in welk materiaal en in welke kleur u loopt. Zeker als u de kousen toch al uit eigen risico moest betalen!
Meer:
Beterhulp levert o.a. therapeutische kousen van Bauerfeind, Jobst, Juzo, Ofa, Mediven, Sigvaris, Varodem en Sanyleg. Geinteresseerd? Bezoek dan eens de website van BeterHulp.
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.