Duurzaam & biologisch wassen doe je zo

7 tips!

Al decennialang gebruiken we een wasmachine om de was te doen. Veel gemakkelijker en beter voor je kleren dan wanneer je alles op de hand moet wassen. Maar tegelijkertijd is het wassen van kleding één van de grootste milieuvervuilers. Niet alleen vanwege het gebruik van de wasmachine (energie en water), maar ook door het toevoegen van allerlei chemische wasmiddelen. Steeds meer mensen gaan dan ook zoeken naar duurzame en biologische manieren om de was te doen.

Wij geven je 7 tips om duurzaam & biologisch te wassen.

1. Hang de was op de droogmolen

De was in de droger doen kost enorm veel energie. Het is dan ook veel beter om de was gewoon uit zichzelf te laten drogen. Een droogmolen in de tuin is de meest praktische methode: dat werkt zomer en winter! Een droogmolen in de aanbieding is ook best goedkoop en verdient zichzelf snel terug als je hem regelmatig gebruikt in plaats van de wasdroger.

2. Gebruik de eco-stand van de wasmachine

De meeste mensen hebben tegenwoordig een zuinige wasmachine, maar die wordt vaak onzuinig gebruikt. De eco-stand van de wasmachine doet er bijvoorbeeld langer over om je was schoon te maken, dus denken de meesten dat dit uiteindelijk duurder is. Ondanks dat de was langer duurt, gebruikt de wasmachine op deze stand beduidend minder energie en water om de kleren te wassen.

3. Gebruik weinig (of geen) wasmiddel

Met de geavanceerde wasmachines van tegenwoordig is het niet eens perse nodig om wasmiddel te gebruiken. De wasmachine krijgt de was vaak ook heel goed schoon wanneer je de hoeveelheid wasmiddel halveert. Er zijn ook biologische wasmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu.

4. Gebruik geen wasverzachter

Wasverzachter is een luxeproduct. Het laat de was lekkerder ruiken en maakt de kleren wat zachter. Het heeft verder geen functie. Wasverzachter heeft echter wél milieuvervuilend effect en het zorgt ook nog eens voor snellere verstopping van de wasmachine door achtergebleven resten.

5. Was ondergoed en bovenkleren in een wasnet

Hoezo helpt een wasnet bij duurzaam en biologisch wassen? Heel eenvoudig: een wasnet zorgt dat kleren langer meegaan. Een wasmachine kan kleding namelijk op langere termijn beschadigen en de kleuren laten vervagen. Door gebruik van een (biologisch) wasnet, gaan je kleren langer mee. Je hoeft dus minder snel nieuwe kleren te kopen en de oude weg te gooien.

6. Houd donkere en lichte was gescheiden

Wat geldt voor het wassen in een wasnet, geldt ook voor gescheiden wassen. Door de was te scheiden blijven kleuren langer mooi, waardoor je minder snel nieuwe moet halen. Als je toch perse regelmatig nieuwe kleren wilt shoppen, kun je de oude prima aan een goed doel geven terwijl ze er nog steeds goed uitzien.

7. Azijn in plaats van ontkalker

Ontkalker is op zijn eigen manier slecht voor het milieu. Toch is het goed om regelmatig de machine te ontkalken. Dit kun je gelukkig ook doen op een manier die niet schadelijk is voor het milieu: giet een fles schoonmaakazijn leeg in de wastrommel en draai hem (leeg) op kookwas of op 90 graden. Zo ontkalkt de wasmachine en het helpt ook goed tegen vervelende luchtjes.

Wassen op duurzame en biologische manier is niet zo heel moeilijk. Het zijn vooral kleine aanpassingen die uiteindelijk een groot effect hebben. Zo kan het halveren van de hoeveelheid wasmiddel al enorme impact hebben op het milieu én je bespaart er ook flink wat geld mee. Je zult merken dat het voor de was maar weinig verschil maakt. Ook het ophangen van de was heeft behoorlijk effect voor je portemonnee: de meeste mensen betalen al snel €0,46 per keer dat de droger draait. Dat klinkt weinig, maar als je hem vaak laat draaien maak je dus heel wat winst!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *