Duurzaam verbouwen kun je ook zelf

duurzaam verbouwen

Als je een tijdje in je huis woont, wil je wel eens wat anders. Een grotere slaapkamer, meer kastruimte, een kantoor op zolder maken of iets anders. Uiteraard kun je een bouwbedrijf inhuren om het een en ander voor je te realiseren. Maar je kan ook prima zelf duurzaam verbouwen. Door het gebruik van de juiste materialen en gereedschappen kom je heel ver.

Duurzaam verbouwen

Als je zelf wat gaat verbouwen is het goed om vooraf na te denken over de duurzaamheid. Je wilt namelijk niet dat je nieuwe inbouwkast na enkele jaren al versleten is. Of als je een wandje op zolder plaatst dat je daar materialen voor gebruikt die ten koste van het milieu zijn verkregen. Daarnaast worden huizen steeds beter geïsoleerd. Als jij vervolgens door een verbouwing veel energie verliest, dan is de uitvoering niet duurzaam. Daarom is het belangrijk dat je voordat je begint, goed nadenkt. De uitvoering en toepassing van je verbouwing moeten dus kwalitatief en van de juiste materialen zijn. En niet ten koste gaan van de duurzaamheid van je woning.

Duurzame materialen voor duurzaam verbouwen

Als je zelf gaat verbouwen is het goed dat je weet welke materialen je gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld zelf een kast maken dan is het goed om MDF te gebruiken. Onder andere omdat MDF wordt gemaakt van restmateriaal van ander hout. Het is ook nog eens kwalitatief en zelfs onbehandeld gaat het jaren mee. Het laat zich ook nog eens makkelijk bewerken en een strakke kast is geen probleem. Door de samenstelling van houtdeeltjes met hars is er nauwelijks sprake van krimp. Ga je bijvoorbeeld een wandje plaatsen op zolder om daarmee een kantoorruimte te realiseren? Maak dan gebruik van vurenhouten regels en gipsplaten. Het is goedkoop en makkelijk te maken. Wil je een meer natuurlijke uitstraling, gebruik dan houten platen van een materiaal wat jij mooi vindt. Dit is echter al snel duurder. Kijk dan vooraf eens wat voor materialen er te krijgen zijn. Bedrijven als Pontmeyer leveren de meest uiteenlopende materialen. Wil je duurzaam verbouwen, verdiep je dan ook in de achtergrond van de manier waarop het materiaal is gemaakt.

Goed gereedschap voor duurzaam verbouwen

Naast het juiste materiaal is het belangrijk om het juiste gereedschap te hebben. Duurzaam verbouwen is niet alleen het gebruiken van duurzame materialen. Je wilt ook zo min mogelijk verspilling hebben. Goed gereedschap zorgt er namelijk voor dat je alles direct goed doet. Onder andere het gebruiksgemak, scherpe zaagbladen en kwalitatieve boormachines zijn belangrijk. Als je steeds nieuwe platen moet gebruiken omdat de zaagsnede afwijkt, ben je niet erg duurzaam bezig. Daarnaast loopt het energieverbruik tussen verschillende merken en apparatuur behoorlijk uiteen.

Maak het jezelf makkelijk en gebruik de juiste materialen en gereedschappen. Als dit ook nog eens bijdraagt aan betere leefomstandigheden, dan ben je goed bezig. En het resultaat van duurzaam verbouwen is ook nog eens voor jaren te gebruiken.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *