Duurzaam wonen: hoe pak je dat aan?

Duurzaam wonen hoe pak je dat aan

Wil je graag je huis vergroenen, maar geen al te grote investeringen doen? Dan is dat perfect mogelijk. Het is zelfs simpeler dan je denkt. Wij vertellen je hoe jij op een budgetvriendelijke manier je steentje kunt bijdragen aan een groenere wereld!

Vervang je lampen door ledlampen

Een van de onderdelen van duurzamer wonen is energie besparen. En de beste manier om dat te doen is aan de hand van led inbouwspots. Ze verbruiken namelijk tot maar liefst 90% minder dan hallogeenlampen en gloeilampen. In combinatie met led dimmers, bespaar je zelfs nog meer energie.

Isoleer je woning grondig

Een goede isolatie is erg belangrijk als je duurzaam wil wonen. Want indien je je huis niet voldoende isoleert, gaat er veel energie verloren. Neem dus iedere plaats goed onder handen. Denk niet alleen aan de gevel, maar ook aan het dak en de vloer. Het verschil op je energierekening zal groot zijn!

Redenen om nu te isoleren

Kies voor hoogrendementsbeglazing

Je doet er goed aan om je enkel glas te vervangen door hoogrendementsglas. Zo spaar je flink wat geld uit. Heb je dubbel glas? Dan is het ook beter om het te vervangen. Hoogrendementsglas isoleert namelijk tot zo’n drie keer beter.

Koop duurzame meubels

Sta je op het punt om nieuwe meubels te kopen? Kies dan het liefst voor meubels die milieuvriendelijk, kwalitatief en grondstofbesparend zijn. Tweedehands meubels zijn dan een goede optie.

Installeer een regenwaterput

Het is een goed idee om een regenwaterput te laten installeren. Regenwater biedt je namelijk ontzettend veel manieren om geld te besparen. Zo kun je het gebruiken om mee te poetsen, tuineren, wassen en om je toilet mee door te spoelen.

Verminder afval

Duurzame consumptie is ook onderdeel van duurzaam wonen. Het betekent voornamelijk dat je je afval vermindert. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Kies tijdens het winkelen bjvoorbeeld enkel producten uit met weinig verpakkingsmateriaal. Is er iets in huis stuk? Repareer het dan in plaats van het te vervangen.

Spullen die je niet meer gebruikt, kun je dan weer weggeven. Natuurlijk kun je afval niet volledig vermijden. Maar door het te verminderen, maak je al een groot verschil. Het afval dat je wel hebt, recycle je het best zo goed mogelijk.

Groen wonen is makkelijker dan je denkt

Vele mensen denken dat het moeiliijk is om duurzaam te wonen. En dat ze zonnepanelen, een warmtepomp of andere dure aankopen moeten doen. Maar dat is zeker niet zo. Door je lampen te vervangen, regenwater te gebruiken en te zorgen voor goede isolatie, kom je al een heel eind.

Als je ook je afval vermindert, ramen vervangt en duurzame meubels koopt, kun je zelfs nog meer je steentje bijdragen. Deze tips zijn niet moeilijk om toe te passen en je hoeft er geen hoge kosten voor te maken. Zo zie je maar dat je groen wonen makkelijker is dan je denkt!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *