Duurzamer, om en in je huis!

De mogelijkheden voor een duurzamere woning.

Als het aan de magic minds van TU Delft ligt, krijgen onze huizen een extra laagje: een tweede huid waarin zonnecellen zijn verwerkt en ook een waterzuiveringssysteem. Volgens het multidisciplinair team, waarin experts en studenten van maar liefst vijf faculteiten werken, gaat deze extra laag bestáande huizen veel duurzamer maken. Tot die tijd: wat kan jij doen om binnen en buiten je huis te verduurzamen? Een kleine selectie.Tekst: Erwin Polderman


Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen

Hadden we het in vorige editie al over schone lucht in huis door middel van filtersystemen, er zijn ook heel wat planten die het vermogen hebben de lucht in huis te zuiveren! Onze top-5: Bamboe Palm elimineert trichloroethyleen, benzeen en formaldehyde; Areca Palm voor een heel arsenaal aan chemische stoffen; de Gerbera is gek op formaldehyde, benzeen en koolstofmonoxide; en dat doet ook de Sanseveria Laurenti; en tot slot de Dwerg Palm die als een van de beste de lucht binnenshuis zuivert van vooral xyleen. En zo zijn er nog heel wat planten te vinden die hetzelfde doen, dus je kunt kiezen naar gelang je smaak en mate van daglichttoetreding bijvoorbeeld. 
Onderaan een link naar een filmpje hoe je een verticale tuin in huis maakt, zodat je bovenstaande planten hun werk kan laten doen. duurzaam om en in je huisDuurzaam om en in je huis

DIY & Upcyclen

De doe-het-zelf (diy) trend in kleding, accessoires en meubels is alweer een tijdje gaande, en terecht! Wereldwijd zijn mensen creatief om van (bijna ) niets (meer) íets te maken; bespaart een hoop afval, en is nog goed voor je geestelijke gesteldheid ook. En vaak verdien je er zelfs wat extra bij hierdoor: via Etsy.com bijvoorbeeld. 
Op dit moment wordt er veel ‘gedompeld’, vooral meubels: voorzien van een nieuwe laag verf wordt het meubel met een gedeelte in een andere kleur gehangen en voilá. Dat gaat natuurlijk het lekkerst met een natuurverf. Bijvoorbeeld de krijtverf of muurverf (ook zeer geschikt voor je meubel) van Aquamarijn. 
Inspirerende websites hiervoor en ook voor upcycling – want waarom zou je je afgedankte ventilatorkap niet laten upgraden tot hanglamp – zijn onder andere Pinterest, de Tweakfabriek en Upcylista.Omlaag met die energierekening!
 
Voor energiebesparing én minder CO2-uitstoot, denkt iedereen aan zonne- en windenergie. En aan een zeer efficiënte hoogrendementketel. Nu is er ook een zogenaamde slimme thermostaat verkrijgbaar (via energieleveranciers en producenten, zoals Essent respectievelijk Nefit), waardoor je veel meer inzicht in je energieverbruik hebt; snel resultaat en eenvoudig in gebruik. 
Denk ook aan de allernieuwste warmtepompen, wasdrogers (hoewel de droogmolen in de tuin je tot wel 80 euro per jaar bespaart) en aan vloerisolatie. Voor zíjn manier van vloerisolatie en zijn inspanningen qua duurzaam ondernemen, heeft Ton Willemsen van TONZON op ‘Duurzame Dinsdag’ in september jl. zelfs een lintje ontvangen.


Duurzaam om en in je huis
Afijn, de mogelijkheden voor jou om ín en om je woning -veel- duurzamer te zijn, zijn eindeloos. Maak er een sport van, en heb er plezier in: elk stapje telt. Enjoy & Do Good! www.youtube.com
www.aquamaryn.nl
www.detweakfabriek.nl

www.upcyclista.org

www.tonzon.nl 

www.duurzamedinsdag.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *