Help energie besparen met de juiste verlichting

Help energie besparen met de juiste verlichting

In een gemiddelde woonkamer tel je al snel 11 verlichtingspunten. En als je verlichting in de keuken daar nog een keer bij optelt, kom je misschien wel op meer. Maar of je nu 8 of 11 lampen in je kamer hebt staan, totaal geeft het niet alleen een gezellige sfeer aan je kamer, het verbruikt ook nog eens behoorlijk wat energie. Misschien valt het mee en heb je een deel van deze lampen al voorzien van een gu 10 spot, maar de kans is groot dat je ook nog gewoon gloeilampen of halogeenlampen in huis hebt branden.

Schakel over op milieuvriendelijke verlichting

Traditionele gloeilampen en halogeen lampen mogen vanaf 2012 niet meer nieuw gemaakt worden door fabrikanten volgens de Europese regels. Misschien heb je ze nog wel in de winkel zien liggen. Dat kan kloppen. Je kunt ze inderdaad nog wel kopen, maar dat is dan alleen uit een voorraad die de winkelier nog had liggen. Alleen is het de vraag of het slim is om deze lampen nog te kopen. Want het is een feit dat deze lampen heel veel energie verbruiken, in tegenstelling tot gu 10 spots. Daarnaast is het ook nog zo dat de gu spots niet alleen minder elektriciteit verbruiken, ze zijn ook nog goedkoper om aan te schaffen. Dus waarom zou je dan niet kiezen voor de gu 10 spots?

Wat zijn gu 10 spots?

De kans dat je al een keer van gu 10 spots hebt gehoord is vrij groot. Het zijn namelijk heel populaire spotjes die al in veel huizen terug te vinden zijn. Maar ook bij bedrijven en bijvoorbeeld horeca is het een veel gebruikte spot. Dat is aan een aantal zaken te danken. De gu 10 spots zijn niet alleen 10 keer zuiniger in verbruik dan halogeenverlichting. Ze gaan ook nog eens heel lang mee, want ze hebben 30.000 branduren. En daarnaast geeft de gu 10 spot hele mooie verlichting. Dat maakt de gu 10 spot perfect voor in huis. De koude licht versie is geschikt voor ruimtes waar je helder licht nodig hebt, zoals een garage, kantoorruimte of boven het aanrecht van de keuken. De warme licht gu 10 spots kun je dan weer prima toepassen in de woonkamer, slaapkamer of als sfeerverlichting in de gang.

Heb je speciale lichtbronnen nodig voor een gu 10 spot?

Je hebt in huis natuurlijk lampen waar je aan gehecht bent. Want een lamp is ook onderdeel van je interieur, het is bijvoorbeeld de blikvanger naast je bank. Of je hebt de plafonniere speciaal gekozen voor het mooie design. Die wil je niet zomaar vervangen omdat je energiezuinige verlichting gaat gebruiken. Gelukkig is dat met de gu 10 spot niet nodig. Je draait eenvoudig de fitting in de lampen die je al in huis hebt. Ze werken op 230 volt en hebben ook geen aparte trafo nodig. Nog meer reden dus om te kiezen voor een energiezuinige spot. En als je nieuwe lampen gaat uitzoeken, dan hoef je niet na te denken of de gu 10 spot wel in die lamp past, want dat is altijd het geval.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.