Het duurzame karakter van kunststof kozijnen

Het duurzame karakter van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren enorm in opkomst geraakt. Maar wat betekent dit voor onze wereld? Want hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nu eigenlijk écht?

Over het algemeen kunnen we stellen dat kunststof kozijnen zeer duurzaam zijn. Natuurlijk moeten we hier ook een kanttekening bij plaatsen. Het zou immers het beste voor het milieu zijn om helemaal niets te laten produceren, geen energie te verbruiken en simpelweg producten zo min mogelijk aanschaffen. Dat is echter niet realistisch. In de huidige wereld zijn we nu eenmaal gewend aan een bepaalde vorm van luxe en die willen we dolgraag blijven verdedigen. Daar horen ook elementen bij die het wooncomfort versterken. Wel is het dan natuurlijk beter om voor een relatief duurzaam alternatief te komen. En dan kom je (ja echt!) toch al snel bij kunststof kozijnen uit. Maar waarom? Wat maakt dat kunststof kozijnen tegen de verwachting van veel mensen in een zeer duurzaam karakter hebben?

Lange levensduur

Er zijn veel eigenschappen die de duurzaamheid van een product bepalen. Zo ook de levensduur. Immers: hoe langer de levensduur, hoe minder er geproduceerd moet worden. Er wordt dus minder afval geproduceerd, er komen minder schadelijke stoffen vrij én men ervaart ook nog eens een financieel voordeel doordat zij hun kozijnen doorgaans maar eens in hun leven hoeven te vervangen. Kwalitatieve kunststof kozijnen gaan namelijk gemiddeld vijftig jaar mee.

Let op: er zijn wel degelijk verschillen in kwaliteit aanwezig. Daarom is het belangrijk dat je goed let op de aangegeven levensduur en of deze overeenstemt met het gemiddelde van een kunststof kozijn. Lees eventueel ook de recensies van eerdere klanten. Zijn zij tevreden of zijn er al snel mankementen ontstaan? Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en het kozijn daadwerkelijk een leven lang mee zal gaan.

Grotendeels recyclebaar

Daarnaast is er ook op de fysieke impact op het milieu gelet. Ook op de lange termijn. Want welk effect hebben kunststof kozijnen nadat hun levensduur voorbij is? Komen ze grotendeels bij het grofvuil terecht en belasten ze daarmee het milieu of is er nog iets anders mogelijk?

Gelukkig voor ons zijn kunststof kozijnen grotendeels recyclebaar. Ze kunnen van kunststof werkelijk alles weer maken. Hierdoor wordt het milieu veel minder belast. Mits je het kozijn uiteraard wel op de juiste manier afvoert. Van kunststof kozijnen kunnen bijvoorbeeld weer plastic bekertjes worden gemaakt of zelfs speelgoed en dergelijke. Kunststof kozijnen worden gerecycled tot grondstof voor nieuwe kunststof kozijnen.

Weinig onderhoud

Eén van de belangrijkste redenen om voor kunststof kozijnen te kiezen is toch wel het feit dat ze zeer weinig onderhoud nodig hebben. Dit in tegenstelling tot houten kozijnen. Want hoe mooi hout ook mag zijn, het vraagt wel om héél veel extra aandacht en onderhoud. Dat onderhoud wordt vaak vergeten, waardoor de levensduur teniet wordt gedaan. Bovendien levert al dat verven ook nog grote gevolgen op voor het milieu. Wanneer dit op grote schaal niet meer nodig zou zijn dankzij kunststof kozijnen, zal dat heel veel schadelijke stoffen van de productie en het verwerken van verf besparen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *