Hoe maak je de muren van je huis duurzamer?

Er zijn tal van plakken in je woning waar je met de juiste, duurzame keuzes een duit in het zakje kunt doen voor het milieu. Dat gaat van grote ingrepen tot kleine details. Zo kun je je dak laten isoleren, voor een zuinige wasmachine gaan en voor een warmtepomp kiezen in plaats van stoken op aardgas. Maar ook je muren spelen een rol in het verduurzamen van je woning, en niet alleen op het gebied van energiebesparing. We zetten een drietal zaken op een rijtje die kunnen helpen om de muren van je duurzamer te maken.

Isoleren

Vanaf 1960 moeten alle woningen een spouwmuur hebben, wat in feit een binnenmuur en een buitenmuur inhoudt. Tussen die twee muren is ruimte over. De laatste decennia is men steeds vaker die ruimte gaan benutten om woningen beter te isoleren. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur kan opgevuld worden met isolerend materiaal dat ervoor zorgt dat warmte zoveel mogelijk binnen blijft en kou zoveel mogelijk buiten blijf. Als het buiten heet is, kan spouwmuurisolatie er juist voor zorgen dat het binnen langer koel blijft. Spouwmuurisolatie is relatief betaalbaar, zeker als je het met meerdere buren tegelijkertijd laat doen. Heb je dus een woning die na 1960 gebouwd, dan bestaat de mogelijkheid dat er nog geen isolatiemateriaal tussen de binnenmuur en de buitenmuur zit en je dit kunt laten aanbrengen.

Kozijnen

Als jouw woning nog houten kozijnen heeft, dan kun je overwegen om deze te vervangen voor een alternatief dat langer meegaat. Hout kan immers wegrotten, zeker als je het niet regelmatig onderhoudt door het bij te schilderen. Ook is de isolerende waarde van houten kozijnen laag. Veel beter isolerend én onderhoudsarm zijn kunststoffen, aluminium en stalen kozijnen. Deze kunnen bovendien wel meer dan 50 jaar meegaan. Natuurlijk is kunststof van deze opties de minst duurzame, omdat er aardolie gebruikt is bij de productie. Wil je je kozijnen laten vervangen? Dan kun je de gelegenheid gebruiken om meteen over te stappen naar HR++ glas. Dit is zelfs ten opzichte van dubbel glas een verbetering in isolerende waarde. Klik op de link voor meer informatie over kozijnen en het laten vervangen hiervan.

Duurzame verf

Of het nu aan de binnenkant of op de gevel is, vaak nemen kwast en verf ter hand om onze muren van een mooi kleurtje te voorzien. Dit kan immers een grote bijdrage leveren aan de uitstraling van de woning en sfeer in de woning. Helaas is het wel zo dat veel verf stoffen bevat die schadelijk zijn voor zowel mens als milieu en daarmee niet erg duurzaam zijn. Daar bestaan alternatieven voor, namelijk verf op waterbasis. Zoek daarvoor naar merken als Fairf, Mommypaint en Farrow & Ball. Deze gebruiken nagenoeg geen chemische stoffen, met het prettige bijkomende gevolg dat hun verf bijna geurloos is. In het geval van Fairf wordt de binder voor de verf zelfs van gerecycled sloophout gemaakt. Duurzame verf is uiteraard ook in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *