Mensenrechtendag: recht op Fatsoenlijk Werk!

mensenrechten-dag-2015

Op 10 december is het de Internationale Dag van de Mensenrechten

Een van de omschreven rechten in de Mensenrechtenverklaring, is het recht op werk en het recht om je aan te sluiten bij een vakbond. Die rechten gelden zeker ook voor jongeren.

In opdracht van CNV Internationaal maakten top-fotografen Sven Torfinn en Nana Kofi Acquah portretten van werkende jongeren in Nederland en Niger. De 17-jarige Hamsatou Mamane uit Niger (West-Afrika) is een van die jongeren. Hij vertelt: “Ik werk al vanaf mijn zevende als sjouwer. Ik heb geen andere keuze: ik moet mijn moeder aan geld helpen. Het liefst zou ik een andere baan vinden, maar dan moet ik eerst een opleiding kunnen volgen. Helaas verdien ik te weinig om een beroepsopleiding te kunnen betalen.”

Net als de meeste inwoners van zijn land werkt hij in de informele sector. In Niger is twee derde van de bevolking jonger dan 24 jaar: voor jongeren is er dus veel concurrentie op de arbeidsmarkt.

mensenrecht-dag-2015

“Ik heb geen andere keuze” (Foto: Nana Kofi Acquah)


Nederlandse jongeren
In Nederland lopen jongeren tegen andere problemen aan, zoals de 23-jarige Linda Polman uit Utrecht. Zij werkt in een vestiging van Bagels & Beans maar heeft geen horeca-opleiding gevolgd. “Vorig jaar ben ik afgestudeerd in Culturele en Maatschappelijke Vorming. Het is lastig om een baan te vinden in mijn vakgebied. Het liefst werk ik bij een culturele instelling waar ik kinderen kan leren om naar kunst te kijken of te luisteren. Mijn hart ligt bij de kunst. Maar ik ben al lang blij dat ik nu een baantje heb, om bijvoorbeeld de huur van mijn kamer te kunnen betalen.”

Fotoboek bestellen
De topfotografen Sven Torfinn en Nana Kofi Acquah portretteerden jongeren in Nederland en Niger. De zwart-wit foto’s zijn gebundeld in een prachtig fotoboek waarin de jongeren ook zelf aan het woord komen. Het fotoboek kost € 14,95 en is te bestellen bij CNV Internationaal: internationaal@cnv.nl of 030 – 751 12 60. De opbrengsten komen ten goede aan de steun voor vakbonden in ontwikkelingslanden.

mensenrechten-dag-2015

“Blij met baan!” (Foto: Sven Torfinn – winnaar Zilveren Camera)

Kijktip: 4Me op RTL4
Op dinsdag 9 december a.s. besteedt het televisieprogramma 4Me aandacht aan het fotoboek, om 13.30 uur op RTL4.

 

Lees ook:
Online shoppen voor een betere wereld!
> Groen(t)e stroom met crowdfunding

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *