Nederland Nano-nieuwsgierig

Grote belangstelling voor technologie op piepkleine schaal

Minuscule cameraatjes voor kijkoperaties, medicijnen tegen kanker die alléén de kankercellen vernietigen, bacteriedodende sokken, lak die krassen doet verdwijnen; fantastische mogelijkheden dankzij technologie op moleculair niveau, ofwel nanotechnologie. In de ‘virtuele arena’ die Nanopodium biedt voor een dialoog over deze nieuwe technologie, komen de kansen en bedreigingen aan bod.

Door Nanny Schutte

Om aan te geven over welke schaal we praten: een millimeter telt een miljoen nanometers! Hoewel onvoorstelbaar klein, kunnen onderzoekers en hightech bedrijven vandaag de dag niet alleen op deze schaal bestuderen, maar ook ingrijpen. Nanotechnologie zal naar verwachting grote invloed gaan hebben op ons dagelijkse leven.

Meningsvorming
De opkomst van de nanotechnologie brengt logischerwijs enthousiasme en weerstand met zich mee. Enerzijds liggen er geweldige toepassingen voor bijvoorbeeld volksgezondheid, duurzame energie en veiligheid in het verschiet, anderzijds kleven er risico’s en ethische bezwaren aan. Ook zijn er toepassingen waarvan nut of noodzaak onduidelijk is. De Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie is in maart 2009 ingesteld om meningsvorming over nanotechnologie maatschappijbreed te stimuleren.

Informatiebehoefte
Uit de nulmeting van de commissie bleek dat Nederlanders weinig weten van, maar erg geïnteresseerd zijn in nanotechnologie. Terughoudendheid was vooral aan de orde bij toepassingen in bijvoorbeeld voedsel. En men bleek behoefte te hebben aan informatie over wat nanotechnologie is en waarvoor het wordt gebruikt. Vervolgens is een reeks activiteiten gestart; televisieprogramma’s, publicaties, onderwijsprojecten, debatten, tentoonstellingen, etc. Deze zijn allemaal terug te vinden op Nanopodium.nl, waar bezoekers tevens uitgenodigd worden te participeren.

Debat wordt dialoog
De taak van de commissie zit er bijna op. Op 27 januari worden de resultaten in de vorm van een agenda gepresenteerd. Vraag is natuurlijk of Nanopodium heeft bijgedragen aan de kennis over en houding ten opzichte van nanotechnologie. Godelieve van Heteren (coördinator van het Rotterdam Global Health Initiative en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA) kan er nog niets over zeggen. Wel is haar ervaring dat mensen vooral nieuwsgierig zijn naar het onderwerp, meer dan dat er sprake is van angst. “Mensen hebben een heel nuchtere kijk op de informatie over de kansen en risico’s,” zegt ze. “Dat heeft ook te maken met het moment waarop de overheid dit debat organiseert. Eigenlijk was er nog helemaal geen sprake van debat, daarvoor weten mensen er nog te weinig van, we hebben het daarom ook een dialoog genoemd.”

Nanofestival
Om de dialoog feestelijk af te sluiten, wordt op 27 januari 2011 van 18.00 – 23:00 uur het Nanofestival ‘De Kracht van het Kleine’ georganiseerd in NEMO. Je kunt er onder andere luisteren naar bekende sprekers die je uitdagen een mening over nanotechnologie te vormen, films bekijken over nanotechnologie, proefjes doen in het nanolab en rondkijken in de nano-supermarkt.

www.nanopodium.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.