Ondernemer uit Amsterdam naar finale Green Challenge


Groene ondernemer uit Amsterdam door naar finale Postcode Lottery Green Challenge in New York.

Daan Weddepohl maakt kans op 500.000 euro voor Peerby.

Daan Weddepohl uit Amsterdam staat aanstaande zondag samen met Molly Morse uit de Verenigde Staten en Nick Gerritsen uit Nieuw-Zeeland in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2012 in New York. Dat maakte de vakjury maandag 17 september bekend op het PICNIC Festival 2012 in Amsterdam. Weddepohl maakt kans op 500.000 euro om zijn veelbelovende groene plan – een website en app waar mensen lokale producten en diensten kunnen uitwisselen – te realiseren.

Voor het eerst in de geschiedenis van de competitie vindt de finale plaats in New York. Daar wordt tijdens een speciaal diner – georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met de jaarlijkse Clinton Global Initiative bijeenkomst – op zondag 23 september bekendgemaakt welke finalist de hoofdprijs van 500.000 euro ontvangt. De andere twee finalisten krijgen een bedrag van 100.000 euro voor hun groene plan.

green challenge postcode lottery

“Fantastisch dat we door zijn naar de finale in New York en dat de vakjury de potentie van Peerby inziet. Met het prijzengeld kunnen we de website uitbouwen en buurtgenoten in Nederland en daarbuiten met elkaar in contact brengen zodat zij spullen van elkaar kunnen lenen of huren. Zo hoef je geen spullen meer te kopen die je weinig gebruikt en spaar je het milieu, terwijl je aan de andere kant de mensen in je buurt beter leert kennen”, aldus Weddepohl.

De groene ondernemersplannen van de drie finalisten:

Daan Weddepohl (Nederland, Amsterdam): Peerby BV

Peerby brengt door middel van een website en app mensen uit de buurt met elkaar in contact zodat ze spullen van elkaar kunnen lenen of huren. Peerby wil hiermee een alternatief voor de wegwerpcultuur bieden. Hierdoor is er minder behoefte aan nieuwe producten.

Molly Morse (Verenigde Staten): Mango Materials

Mango Materials gebruikt bacteriën om methaan om te zetten in biologisch afbreekbaar plastic.
De producten die worden gemaakt van dit afbreekbare plastic kunnen uiteindelijk weer worden gerecycled.

Nick Gerritsen (Nieuw Zeeland): CarbonScape

CarbonScape gebruikt een industriële microgolftechnologie om biomassa van afvalstoffen te verwerken tot hoogwaardige alternatieven voor niet-hernieuwbare fossiele producten.

Publieksprijs

Met de Postcode Lottery Green Challenge daagt de Nationale Postcode Loterij jaarlijks mensen overal ter wereld uit een duurzaam, creatief en innovatief ondernemersplan te ontwikkelen. Dit jaar kwamen er 509 inzendingen binnen, waarvan er zes zijn genomineerd. De zes genomineerden presenteerden maandag 17 september hun groene plan voor de internationale vakjury tijdens PICNIC Festival 2012 in Amsterdam. Uiteindelijk gaan drie groene ondernemers door naar de finale in New York. Ook het publiek kon stemmen op zijn favoriete ondernemersplan. Molly Morse uit de Verenigde Staten kreeg met haar Mango Materials de meeste stemmen en heeft een Meet & Greet met Cradle to Cradle architect William McDonough gewonnen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *