Trapbekleding vernieuwen

Op het ogenblik dat er een trap in je woning wordt geïntegreerd is deze vaak in de basis maar weinig aantrekkelijk. Je zorgt er voor dat er een soort van uniformiteit wordt gecreëerd tussen je trap en het interieur door gebruik te maken van een passende trapbekleding. Door de jaren heen zijn er op vlak van trapbekleding heel wat verschillende mogelijkheden op de markt verschenen. Niet alleen wordt er met elk type trapbekleding een bepaalde uitstraling gerealiseerd, daarnaast spreekt het voor zich dat er ook onderling tussen de verschillende vormen van trapbekleding sprake is van een bepaald (niet onaanzienlijk) prijsverschil. Ben jij ook van plan om trapbekleding aan te (laten) brengen op je trap en wil je graag te weten komen hoeveel de gemiddelde trapbekleding kosten nu precies bedragen? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij van dienst zijn!

1. Hoeveel bedragen de trapbekleding kosten?

Het is algemeen bekend dat de trapbekleding kosten sterk uiteenlopend kunnen zijn. In principe is het dan ook reeds mogelijk om een volledige trap te laten bekleden voor een bedrag van ongeveer 650 euro per trap. De prijs kan evenwel ook eenvoudig oplopen tot een bedrag van zomaar even 1.500 euro. Het spreekt voor zich dat het vooral het gebruikte materiaal is welke op dit vlak een belangrijke rol speelt. Kiezen voor trapbekleding van laminaat is bijvoorbeeld altijd financieel interessanter in vergelijking met trapbekleding van vinyl. Bovendien is het vanzelfsprekend dat ook de vorm waar de trap over beschikt evenals de moeilijkheidsgraad van de trapbekleding een zekere impact hebben op de kostprijs.

Soort trapbekleding Gemiddelde kostprijs
Voordelige trapbekleding Gemiddeld zo’n 650 euro
Gemiddelde trapbekleding Gemiddeld zo’n 900 euro
Dure trapbekleding Gemiddeld zo’n 1.500

De trapbekleding kosten zoals aangegeven in de hierboven geplaatste prijstabel zijn steeds inclusief niet alleen het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook de arbeid evenals de BTW. Dit betekent dat je niet meer voor onverwachte kosten zal komen te staan.

  1. Welke zaken beïnvloeden de trapbekleding kosten?

Zoals reeds aangegeven zijn er heel veel verschillende factoren die de trapbekleding kosten kunnen beïnvloeden. Om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde trapbekleding kosten waar je voor jouw situatie rekening mee dient te houden is het dan ook belangrijk om geen van deze punten over het hoofd te zien. Wij hebben ze alvast even voor jou op een rijtje gezet.

   1. 1.) Het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt

In eerste instantie is er zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt voor jouw trapbekleding. Laminaat is bijvoorbeeld erg voordelig terwijl tapijt over een gemiddeld prijsniveau beschikt. Heb je wat meer te besteden? In dat geval kan je kijken in de richting van vinyl of zelfs eiken trapbekleding. Het prijsverschil tussen laminaat en eiken trapbekleding is gelegen op zomaar even 30 euro per overzettrede. Het mag dan ook duidelijk zijn dat je altijd bij het uitkiezen van je type trapbekleding ook altijd stil moet blijven staan bij het budget dat je voor handen hebt. Lees ook: kosten traprenovatie.

   1. 2.) Het soort trap waarover je beschikt

Het tweede punt waar rekening mee moet worden gehouden heeft betrekking tot de aard van de trap. Specialisten zullen bijvoorbeeld altijd willen weten of je van plan bent om een open of een dichte trap te laten bekleden. Bovendien is het eveneens belangrijk om aan te geven of er sprake is van draaien in de trap of niet. Tot slot zijn ook het aantal trappen en treden van belang voor het bepalen van de uiteindelijke kostprijs. De verschillende soorten trappen volgens de moeilijkheidsgraad waarover ze beschikken zijn:

 1. Een rechte trap of zogenaamde steektrap;
 2. Een trap welke beschikt over één kwart draai;
 3. Een trap welke beschikt over twee kwart draai;
   1. 3.) Moeten ook de trapwangen en stootborden worden bekleed?

Wanneer het gaat om een standaard trap bestaat deze naast de treden eveneens uit trapwangen en stootborden. Je dient voor jezelf uit te maken of je deze eveneens wenst te laten bekleden of niet. De kostprijs voor het laten bekleden van de trapwangen is vaak inbegrepen in de offerte. Voor het laten bekleden van de stootborden kan een meerprijs aangerekend worden welke is gelegen tussen de 100 en 200 euro per trap.

2. Eventuele extra trapbekleding kosten

Op het ogenblik dat er voor wordt gekozen om een trap te voorzien van een (nieuwe) trapbekleding is de kans groot dat er ook nog enkele andere aanpassingen aan de trap zullen gebeuren. Het is onder meer mogelijk om de onderstaande extra’s uit te laten voeren op het ogenblik dat je er voor kiest om trapbekleding te laten aanbrengen:

 • Het voorzien van antislip strips;
 • De plaatsing van trapmatten;
 • Het voorzien van nieuwe verlichting;
 • Het plaatsen van een trapleuning;
 • Trap schilderen

Ben je echt enkel en alleen maar van plan om nieuwe trapbekleding te laten plaatsen? In dat geval spreekt het voor zich dat je met de hierboven aangegeven opties geen rekening dient te houden. Ook de meerprijs die daarbij van toepassing is vormt dan uiteraard geen obstakel. Offerteadviseur raadt je aan om meerdere offertes te vergelijken omdat het om maatwerk gaat. Vergelijk de opties en de prijzen en weet waar je aan toe bent.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *