Trend groene stroom zet door

groene stroom

Onlangs schreven we al over de energievergelijker van WISE. Zij proberen met hun “Groen krijgt Poen-bonus” consumenten te laten kiezen voor een écht groene energiemaatschappij. Ook gaven wij je al 5 redenen waarom jij over 5 jaar waarschijnlijk ook zonnepanelen hebt.

Als de focus erop gelegd wordt, zien we dus dat het gebruik van groene stroom zich voortzet.

Groene energiemaatschappij
Vorig jaar berichtte de Volkskrant nog dat het stroomaanbod in 2015 niet groener, maar juist grijzer was geworden. Belangrijkste reden hiervoor was de prijsdaling van kolen, waardoor er 5% meer kolen werd verstookt dan in 2013. Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Certiq (dochteronderneming van Tennet) dat Nederlanders die niet specifiek om Nederlandse groene stroom vragen, vaak buitenlandse groene stroom krijgen. Dit komt doordat Nederlandse energiebedrijven niet genoeg groene stroom opwekken. Het zélf opwekken van groene stroom heeft bij veel Nederlandse maatschappijen dus nog geen focus.

Geen CO2-uitstoot
Toch zien we in de media regelmatig berichten verschijnen die deze cultuurswitch kenmerken. Zo kwamen we in maart het bericht tegen dat de Nuon-centrale Eemshaven afziet van het gebruik van kolen en biomassa. Daarbij kwam dat deze energieleverancier tevens samen met de T.U. Delft de mogelijkheden bekijkt om de centrale zonder CO2-uitstoot te laten draaien. Het moederbedrijf van Nuon steekt daarbij zelfs 1 miljard euro in een windmolenpark aan de kust van Denemarken.

Duurzame energie
Dat duurzame energieprojecten “hot” zijn, wordt bevestigd door het R.V.O. (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Voor 2016 hebben zij namelijk het budget voor de stimulering van duurzame energieproductie verhoogd naar 8 miljard euro. Dit is meer dan een verdubbeling! Ook is er dit jaar een extra mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor vernieuwende energieprojecten die ook nog eens duurzaam zijn.

Deze ontwikkelingen laten zien dat de toekomst van groene stroom dichterbij is dan gedacht. Daarnaast zal het waarschijnlijk ook een sneeuwbaleffect zijn. Als het ene bedrijf om is, zal de rest niet lang achterblijven.

Een vraag aan jou: heb jij thuis al groene stroom?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *