Vijf tips voor wie wil profiteren van zonne-energie

zonne-energie

Ben jij al over op de zon?

Zonnepanelen worden steeds normaler in het Nederlandse straatbeeld. Heb jij er al eens over nagedacht? Je wist natuurlijk al dat je door eigen opwek van zonne-energie het milieu ontlast en fors bespaart op je energierekening. Maar wist je ook dat een huis met zonnepanelen aantrekkelijker is voor kopers?

Volgens onderzoek stijgt de waarde van je huis én zijn kopers bereid gemiddeld €7000 meer te betalen. Dat is meer dan de gemiddelde aankoopprijs van een zonne-energiesysteem. We geven vijf belangrijke tips voor alle slimmeriken die willen overstappen op de zon.

Tip 1: Laat je informeren door een ervaren bedrijf
Helaas bestaan er veel ZZP’ers en kortlevende BV’tjes die zich voordoen als ware installatie-experts. Veel van deze bedrijven bestaan alleen om kortstondig te profiteren van onwetende consumenten met goede duurzame bedoelingen. Professionele kennis en ervaring ontbreken, terwijl dat juist zo nodig is bij zonne-energie! De Consumentenbond en Vereniging EigenHuis waarschuwden laatst nog dat er veel mis gaat bij het installeren van zonnepanelen. Zo worden er panelen geplaatst op plekken waar dat vanwege schaduw weinig zin heeft. Het gevolg kan je wel raden: een lagere kWh-opbrengst dan beloofd. Ben daarom kritisch en laat je voorlichten door ervaren bedrijven die hun bedrijf niet zo snel kunnen opdoeken. Dat zijn bedrijven die hun kwaliteit al lang hebben bewezen, met een uitgebreid klantenbestand en een gerenommeerde naam. Het begint bij de basis!

Tip 2: Ben je bewust van alle financiële opties
Een systeem voor een gemiddeld huishouden kost ongeveer €3500 – €4500 en is na aankoop volledig eigendom van jou. Maar wat als je minder te besteden hebt? Ook voor degenen die zijn spaargeld niet wil aanraken zijn er mogelijkheden. Wie kiest voor leasen investeert €0 en kan toch maandelijks besparen op de energierekening. Het systeem op jouw dak blijft namelijk eigendom van het bedrijf waar jij het systeem least. Je betaalt dan maandelijks een bedrag aan dat bedrijf. Het klinkt raar, zonnepanelen leasen om elke maand geld te besparen. Maar het bedrag dat je betaalt is altijd lager dan je energierekening. SolisPlan is een betrouwbare installateur die koop en lease aanbiedt, voor zowel particulieren als bedrijven. Voor kopers regelen ze zelfs de BTW teruggave.

Tip 3: Ben kritisch op marketingbeloftes
In de wereld van zonne-energie slingeren de schijngaranties je om de oren. Zo krijg je tien jaar garantie op de omvormer, tien jaar productgarantie op de panelen en ook nog eens vijfentwintig jaar vermogensgarantie op diezelfde panelen. Hoe zit nou precies? Een duidelijk verhaal over alle verschillende garanties vind je hier en hier. De meeste garanties die je tegenkomt dekken alleen de aanschafwaarde van de losse componenten van je zonne-energiesysteem. Dat komt omdat de meeste systemen nog zijn opgebouwd uit meerdere merken. Zo heb je montagemateriaal van merk A, zonnepanelen van merk B, een omvormer van merk C, etcetera. Eigenlijk best gek toch? Als je een auto koopt, eis je als consument toch ook gewoon één garantie en niet één voor de motor, één voor de elektrische ramen en één voor de ruitenwissers? Ben dus echt kritisch op wat je wordt aangeboden. Je systeem kan namelijk twintig jaar prima meegaan, maar vervolgens veel minder opwekken dan is beloofd. En dan sta je als consument alsnog nergens.

Tip 4: Kies voor een systeemgarantie en kWh-garantie
Wie slim is, kiest voor één merk dat verantwoordelijkheid neemt over het gehele systeem én de kWh-opbrengst. Autarco is zo’n merk. Dit Nederlandse bedrijf heeft alle benodigde zonne-energiecomponenten geïntegreerd in complete zonne-energiesystemen onder één merknaam. En dat werkt stukken helderder, want dat betekent één logische systeemgarantie. Bovendien garanderen zij de kWh-opbrengst van je systeem. Eigenlijk is dat de enige garantie die er echt toe doet. Wordt er minder kWh opgewekt dan is gegarandeerd, dan keren zij het verschil in euro’s per gemiste kWh aan je uit. Resultaat: je investering loopt geen risico. Dit merk houdt daarnaast de opbrengst van je systeem in de gaten. Als er een tijdje minder wordt opgewekt, trekken zij aan de bel zodat een eventueel probleem (bijvoorbeeld een grote tak op je dak of een kapot paneel) wordt verholpen. Snap je nu dat een kWh-garantie meer waard is dan een losse componentgarantie? Een mindere opbrengst dan verwacht is bij componentgaranties niet gedekt, terwijl de opbrengst de basis is van je besparing!

Tip 5: Ga voor nog verdere verduurzaamopties
Zelf je energie opwekken is stap één op weg naar een beter klimaat, een lagere energierekening en verkoopbaarder huis. De volgende stap is eigenlijk heel gemakkelijk gemaakt: inzicht en controle over het energieverbruik. Wist je dat je ook kunt kiezen voor zonne-energiesystemen met een geïntegreerd platform voor huisautomatisering? Dat is een draadloze techniek die elektronische apparaten in huis slim kan maken, ook wel smart home of domotica genoemd. Een zonne-energiesysteem met een geïntegreerd platform voor huisautomatisering is een hele mooie springplank naar nog veel meer besparingen en comfort. Het eerdergenoemde merk Autarco heeft dat standaard bij alle systemen. Op hun platform vind je de app Helder Monitoren, waarin je op je smartphone, tablet, laptop en pc inzicht krijgt in zowel je zonne-energieopbrengst als je totaalverbruik. Op basis van die grafieken kan je al hele slimme keuzes maken. Zo kan je beslissen om de wasmachine pas aan te zetten als er genoeg zonne-energie wordt opgewekt. Misschien heb je de smaak te pakken en wil je nog veel meer besparen. Dat kan! Voeg dan meer slimme sensors toe in je huis en automatiseer de slimme keuzes. Zo ontwerp je je eigen slimme huis en creëer je optimaal comfort. Zo zie je maar! Een zonne-energiesysteem kan veel meer betekenen dan alleen het opwekken van energie.

En nog even dit!
Eigenaren van zonnepanelen mogen nu nog salderen, waarbij zelf opgewekte elektriciteit die niet wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan het net. Deze stroom wordt afgetrokken van het aantal kWh dat wordt geleverd door je energiebedrijf. Deze regeling blijft zeker tot 2020. Wat er na die tijd gebeurt, is nu nog onduidelijk. Veel consumenten wachten daarom liever nog even met zonne-energie. Maar wie het politieke debat afwacht, laat nog vijf jaar zonnestralen nutteloos op hun dak vallen! In die vijf jaar wordt de energierekening niet minimaal gehalveerd, putten fossiele brandstoffen verder uit, is de CO2-uitstoot toegenomen en wordt het milieu onnodig belast. Met een zonne-energiesysteem van Autarco is al die aarzeling niet nodig Met het platform voor huisautomatisering ben je namelijk nu al klaar voor de toekomst. Mocht saldering afgeschaft worden, dan kun je straks heel gemakkelijk een slimme batterijopslag toevoegen die jouw opgewekte energie opslaat voor een later gebruiksmoment. Zo’n batterij zal tegen die tijd overigens stukken goedkoper zijn dan nu, aangezien de productiecapaciteit van batterijen enorm toeneemt. Wanneer ga jij over op de zon?

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Autarco en SolisPlan.

zonne-energie

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *