Vloerkleed levert positieve bijdrage aan stookkosten

Vloerkleed levert positieve bijdrage aan stookkosten

Vloerkleden zijn de trend, maar zijn ook de snelste manier om een interieur een ander uiterlijk te geven en wat warmte toe te voegen, letterlijk en figuurlijk. De sfeer van de inrichting verandert en het comfort zit niet alleen in de aanblik. Zodra je zonder schoenen over de vloer loopt ervaar je behaaglijkheid op het moment dat het vloerkleed onder je voeten ligt. Een ander praktisch en interessant voordeel is dat de verwarming een standje terug kan.

Een vloerkleed is meer dan alleen mooi

Vloerkleden zijn er in allerlei soorten en maten, uitvoeringen en dessins. Ga je op zoek naar een karpet dan kijk je vooral naar wat bij de inrichting past en neem je de beslissing de sfeer te onderstrepen of juist te veranderen. Het materiaal waarvan het vloerkleed gemaakt is speelt daarbij een rol. Een katoenen vloerkleed heeft een andere uitstraling dan een karpet van wol, bamboezijde of van synthetische garens. Het materiaal neemt ook een stukje letterlijke warmte mee. Op de plek waar het vloerkleed ligt wordt kou, die omhoog trekt door de laminaat-, pvc- of parketvloer heen, tegengehouden. Je hebt warme voeten ondanks de lagere stand van de verwarming.

De isolerende werking van een vloerkleed

Katoen heeft van nature een isolerende werking en wordt daarom veel in kleding verwerkt. Wol is ook een natuurlijk materiaal en heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde. Wol wordt niet alleen in kleding gebruikt maar zelfs als isolatiemateriaal binnen woningen. Als extraatje heeft wol een natuurlijk mechanisme dat vuil afstoot. Door de isolerende werking van de wol dringen vlekken minder diep door in het vloerkleed. Mocht je de vlek laten zitten zal deze na verloop van tijd minder worden. De isolerende werking van wol is dus ruim toepasbaar en wat voelt lekkerder aan dan op een koude avond je tenen met plezier in een warm wollen kleed te begraven.

Toch heeft eigenlijk elk materiaal isolerende eigenschappen. Ook een kleed geweven van bamboesatijn met katoen heeft isolatiewaarde die versterkt wordt door de stevige rug die veelal aan de onderkant van deze vloerkleden gezet is. Een vloerkleed van synthetische garens isoleert vanzelfsprekend ook. Hoe dikker het kleed en hoger de pool des te groter is de isolerende werking.

Overal in huis een vloerkleed

Als je bedenkt waar je regelmatig zit met blote voeten of sokken aan, blijken er veel plekjes in huis te zijn waar een karpet van pas komt. Onder de eettafel, bij de lekkere leesstoel, voor de bank, wanneer je het bed uitstapt en zelfs op het toilet is een vloerkleedje prettig. Over de veelal koude tegelvloer van de badkamer hebben we het dan nog niet eens. Een warm vloerkleedje is daar zeker op de plek. Zijn je voeten niet koud, dan heb je het meestal ook niet koud. Ze vormen vaak een graadmeter om de thermostaat hoger te zetten, of in dit geval juist niet, wanneer je een behaaglijk vloerkleed onder je voeten hebt.

Een vloerkleed hoeft niet alleen groot of imposant te zijn. Goed gekozen op de juiste plek krijgt je interieur niet alleen een opfrisser voor een betaalbare prijs, je energierekening gaat ook omlaag. Een mooiere manier van isoleren is niet denkbaar.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.