Water besparen in de keuken

Op een dag verbruik je gemiddeld 120 liter aan water. Dit is een behoorlijk grote hoeveelheid, en één die beslist een stuk minder kan worden als je nagaat waar je precies water kunt besparen. Je kunt zelf gemakkelijk enkele stappen zetten op de plaats waar je iedere dag tijd doorbrengt: de keuken. Daarom volgen hierna een aantal tips waarmee je in het kookvertrek water, en zo ook geld, kunt besparen. Onthoud: alle kleine beetjes helpen!

Repareer of vervang de lekkende kraan

Een wasbak met kraan is een vrij normaal aanzicht in een keuken. Normaal heb je zelf controle over de hoeveelheid water die deze kraan verbruikt, maar wanneer er sprake is van lekkage, verlies je snel de controle. ‘’Een kraan die op z’n tijd wat lekt – hoe erg kan het zijn? Die paar druppeltjes maken toch geen verschil?’’, zouden sommigen wellicht denken. Het tegenovergestelde is echter waar. Een lekkende kraan kan dagelijks wel 75 liter water verspillen. Dat is 525 liter water per week, en bijna 30.000 liter per jaar. Natuurlijk verschilt deze hoeveelheid afhankelijk van de mate van de lekkage, maar ook in de minst erge gevallen is er sprake van water dat zonder enige reden verloren gaat. Dat is doodzonde, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Probeer daarom zo snel mogelijk een lekkende kraan te repareren of te vervangen.

Was energiezuinig af

Bij het afwassen valt ook heel wat water te besparen. Over het algemeen is afwassen met de hand beter dan de vaatwasser het vuile werk laten doen. Hierbij geldt overigens wel de gouden tip die ook voor het tandenpoetsen opgaat: laat de kraan niet lopen terwijl je bezig bent. Verzamel het water in plaats daarvan in een teiltje. Voor het vooraf of achteraf afspoelen van de vaat heb je overigens geen warm water nodig. Dit is alleen nodig bij hele vieze vaat.

Gebruik je toch wel een vaatwasmachine? Ook dan kun je op enkele manieren water en energie besparen. Het vooraf afspoelen van de vaat onder de kraan is niet nodig. Dat betekent overigens niet dat je de vuile vaat zomaar in de vaatwasser kunt plaatsen. De vaatwasmachine loopt namelijk het risico om verstopt te raken. Probeer etensresten zoveel mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld met een lepel. Zet de vaatwasser ook niet aan voor slechts een paar borden, maar spaar de vuile vaat op. Zo hoeft het apparaat niet iedere keer op volle toeren te draaien voor maar een klein beetje vaat. Als je de vaatwasser dan ook nog op de eco-modus zet, bespaar je nog meer.

Spoel GFT-resten niet door

Na het bereiden van een maaltijd blijven er nog weleens wat etensresten achter in de wasbak. Het kan heel aantrekkelijk zijn om deze snel met de kraan de gootsteen of de afvoerzeef in te spoelen. Dit is doodzonde op twee verschillende vlakken. Ten eerste verbruik je onnodig water door de etensresten met de waterstraal naar het putje te bewegen. Daarnaast kun je de GFT-resten beter verzamelen en bij het GFT-afval deponeren. Of zelfs nog beter: er compost van maken. Ook bij de rioolzuivering zijn ze niet blij met etensresten in het afvalwater. Probeer de etensresten daarom op te vangen met de afvoerzeef en niet onnodig water te verbruiken om ze die kant op te krijgen.

Vang kraanwater op voordat het verwarmd is

Water uit de kraan heeft altijd wat tijd nodig om op te warmen. De meeste mensen laten in die situatie de kraan even lopen, zonder het water ook maar voor iets anders te gebruiken. Hierdoor gaat er een paar seconden lang water verloren. Onze tip: vang dit water op en gebruik het voor iets anders. Of je het nu in de drinkbak van je huisdier of in de pot van de kamerplant deponeert, het wordt in ieder geval beter gebruikt dan wanneer je het door de gootsteen laat lopen.

Meet het water af

In het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’: meet van tevoren af hoeveel water je nodig hebt. Kijk hoeveel water er in je mok past voordat je bijvoorbeeld thee zet, en pas de hoeveelheid water daarop aan (natuurlijk rekening houdend met de verdamping). Ook bij het koken loont het om het water af te meten. Maatbekers zijn een goed hulpmiddel hierbij en zijn beslist beter dan enkel aanvoelen wat de juiste hoeveelheid water is. Je gebruikt namelijk heel gemakkelijk teveel.

Met deze tips kun je hopelijk niet alleen je waterrekening wat schappelijker maken, maar ook je steentje bijdragen aan het milieu.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.