De prijzen voor gas en energie in Nederland liggen momenteel op een niet eerder vertoond hoog niveau. Het stuwt de vraag naar verduurzaming van particuliere woningen, zowel in de koop- als huursector. Om de negatieve gevolgen van de stijgende gasprijs te beperken, kiezen veel mensen voor isolatie. Dat kan op verschillende manieren. Wat zijn 5 meest efficiënte vormen van woning isolatie?
1. Dakisolatie
Ons dak is een boosdoener als het gaat om tochtgaten en warmteverlies in huis. En omdat warmte van beneden naar boven opstijgt, wil je hier de warmte goed kunnen vasthouden. Dakisolatie moet voldoen aan Europese richtlijnen, en deze zijn gesteld op een isolatiewaarde van 3,5 m²K/W. Het dak kan zowel van binnenuit als buitenaf worden geïsoleerd, en beide hebben hun voor- en nadelen. Isolatie langs de buitenkant van het dak geniet de voorkeur, want dit voorkomt gaten en kieren tussen verschillende delen van het dak.
Houd er rekening mee dat bij dakisolatie langs de buitenkant vaak een dakrenovatie vereist, en dat kan niet iedereen zelf. Isolatie aan de binnenzijde van het dak kan je daarentegen prima zelf doen. Dakisolatie bespaart circa 600 euro per jaar, afhankelijk van de toepasselijke tarieven.
2. Spouwmuur isolatie
Bij een woning die uit twee delen bestaat, staat de spouwmuur voor het gedeelte tussen de binnen- en buitenmuur. Door toedoen van een niet-geïsoleerde spouwmuur kan circa 40% warmte verloren gaan. Dat wil je niet! Door de spouwmuur goed te isoleren kan je jaarlijks 500 euro besparen. Wel moet de spouwmuur aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Tenminste 5 centimeter ruimte tussen de binnen- en buitenmuur
- Spouw moet vrij zijn van afval (mortelwerk)
- Bakstenen moeten vorstbestendig zijn
- De buitenmuur mag niet geschilderd zijn
Is jouw huis geschikt voor spouwmuurisolatie? Dan is dit één van de meest kosten efficiente investeringen. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt op 5 tot 8 jaar.
3. Dakkapel isolatie
Ook de dakkapel isolatie geldt als interessante investering. Veel dakkappelen in Nederland zijn al wat ouder, en beschikken daardoor niet over de gewenste isolatiewaarde. Hierdoor gaat veel warmte verloren. En omdat veel mensen de dakkapel hebben gecombineerd met een slaap- of badkamer, scheelt dan aanzienlijk in het comfort. Dakkapel isolatie is relatief eenvoudig en kan 100 tot 250 euro per jaar doen besparen. Ga je de badkamer verbouwen en dit combineren met een nieuwe of gerenoveerde dakkapel? Zorg voor de totaaloplossing met meer ruimte voor nieuwe badkamer tegels, het sanitair, een nieuwe douche en natuurlijk duurzame ledverlichting.
4. Hoogrendementsglas
Ramen zorgen thuis voor voldoende lichtinval. Je moet er echter wel rekening mee houden dat via de ramen veel warmte verloren kan gaan. Heb je dubbel glas? De isolatiewaarde van dubbelglas is in orde, maar nieuwe ontwikkelingen hebben het dubbelglas inmiddels weer ingehaald als het gaat om de hoogste isolatiewaarde. Hoogrendementsglazing isoleert tot 3 keer beter dan dubbel glas. Tegenwoordig spreken we dan ook al over HR+++ glas (tripleglas). De U-waarde bepaalt de isolatiewaarde, welke bij HR+++ glas op 0.9 ligt. Het glaswerk is hierin opgebouwd uit verschillende lagen, en gevuld met coating en edelgasvulling. Dit resulteert in de hoogste isolatiewaarde en zorgt ervoor dat u er in de winter warm bij zit.
Het rendement ligt tussen de enkele tientallen euro’s tot ruim 100 euro per jaar, afhankelijk van het type hoogrendementsglas.
5. Vloerisolatie
Veel warmte gaat eveneens verloren onder onze voeten. Wanneer je op blote voeten door het huis loopt, dan kan je dus last krijgen van koude voeten. Vloerisolatie is niet alleen energiebesparend, maar zorgt ook voor een warm en comfortabel gevoel. Isoleren kan op verschillende manieren: platen, schuim, beton, dekens en inblaasisolatie. De kosten per m² vloerisolatie liggen tussen de 10 en 20 euro. Per jaar bespaar (en verdien) je gemiddeld 250 euro dankzij vloerisolatie.