Yumeko’s fairtrade keten voor vrouwen

In veel westerse landen verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen in dezelfde functies. Al is dat verschil snel kleiner geworden. In India echter is het verschil in betalen vaak 100%. Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk dus de helft van hun mannelijke collega’s. Dat maakt het voor vrouwen extra lastig om aan het werk te gaan. Het Amsterdamse merk Yumeko maakt biologische en fairtrade beddengoed. Naast eerlijke lonen en werkomstandigheden voor de katoenboeren en de makers, richt Yumeko zich speciaal op vrouwen in achterstandssituaties.

In India werkt naar schatting 15-20% van de vrouwen. In de EU is dat bijvoorbeeld gemiddeld 65% en in Nederland zelfs ca. 85%. Natuurlijk zijn tradities (plaats van de vrouw in het gezin, zorgtaken en aantal kinderen) een reden waarom veel vrouwen in India niet werken. Maar de vaak slechte betaling is de beangrijkste reden.

Fairtrade gecertificeerde bedrijven betalen vrouwen hetzelfde salaris als mannen, waardoor het voor vrouwen aantrekkelijker en de moeite waard wordt om aan het werk te gaan. Via hun baan krijgen de vrouwen meer zelfvertrouwen, een grotere rol in het gezin en de maatschappij en kunnen ze zich ontplooien. Hoewel vrouwen op het platteland naast het huishouden ook veel meer tijd besteden aan landbouw activiteiten worden vrouwen vaak niet betrokken bij besluitvorming over de landbouw en de gezinszorg.

Yumeko koopt haar katoen voor het bedlinnen van de boerencoöperatie Chetna in India. Chetna Organic werkt aan het verbeteren van de situatie van vrouwen, en biedt hen mogelijkheden om een grotere rol te krijgen in de planning van productie en grondstoffen en om een belangrijkere rol te spelen in de besluitvorming in het huishouden en de gemeenschap. Hierdoor helpt Yumeko de Indiase vrouwen om deel te nemen aan het arbeidsproces.

Niet alleen door de eerlijke betaling maar ook door training on the job en de kans op voortgezette opleidingen.

En zo zijn er nog veel meer voordelen die Fairtrade werken met zich mee brengt: de boeren cooperatie en de textielfabriek waarmee Yumeko samenwerkt, hebben bijvoorbeeld een ziektenkostenverzekering voor alle medewerkers, bieden een veilige werkomgeving, hebben een werkweek van 40 uur conform ILO normen en bieden gratis onderwijs voor de kinderen van alle medewerkers.

Speciaal voor lezers van De Betere Wereld heeft Yumeko een mooie aanbieding: 10% korting op al het heerlijke beddengoed. Gebruik kortingscode -10% : BWYUM18 (geldig tot 1 juni 2018) www.yumeko.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *