greenSand: zo eenvoudig is het, red het klimaat met stenen

greenSand

greenSand in je tuin bindt CO2 en is goed voor je planten!

Dat stenen CO2 binden is al jaren bekend. greenSand wil nu de natuur helpen door de steensoort olivijn grootschalig uit te strooien, niet alleen, maar samen. Door gezamenlijk 7 km3 olivijn uit te strooien kan het gehele CO2 probleem opgelost worden. Iedereen kan meedoen met olivijn producten of met certificaten van aandelen!

Wat is olivijn?
Klimaatsverandering en oceaanverzuring zijn gevolgen van onze CO2 uitstoot sinds de industriële revolutie. Alle maatregelen om uitstoot te verminderen dragen bij aan het verminderen van het probleem, maar lossen het niet op. Opruimen is de oplossing. Een natuurlijke opruimmethode is de binding van CO2 door gesteentes, zo ook door de steensoort olivijn. Het overschot aan CO2 kan opgeruimd worden door gezamenlijk 7km3 olivijn uit te strooien over de aarde. Dit is een immense hoeveelheid, maar met 7 miljard mensen op 7 continenten moet dit te doen zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het mineraal olivijn erg geschikt is om CO2 te binden. Als het in de buitenlucht langzaam verweert, zet het CO2 om in kalk en andere voedingsstoffen voor planten. Het is dus een natuurlijk middel om de atmosfeer te zuiveren. In de natuur komt olivijn als rots aan de oppervlakte. Het verweren van grote rotsen, waarbij CO2 wordt opgenomen, gaat erg langzaam. Door het op te breken in zandkorrels wordt dit proces versneld. Olivijn kan op verschillende manieren ingezet worden ter vervanging van bestaande producten. Overal waar zand en stenen wordt gebruikt wordt olivijn getest als duurzame productvervanging. Zo maakte onderzoeksbureau Deltares een verslag voor diverse toepassingen voor het mineraal in de gemeente Rotterdam en strooit Rijkswaterstaat olivijn uit in de bermen langs de weg.

greensand

Waarom greenSand in de tuin?
Het kan gebruikt worden in de tuin waar het CO2 bindt en goed is voor de plantjes. greenSand stabiliseert de pH waarde van Uw grond en levert de belangrijke voedingsstoffen magnesium, mangaan en ijzer. Door de afgifte van bi-carbonaten wordt verzuring van de aarde tegengegaan.

greenSand is het mineraal olivijn (Mg,Fe)2SiO4 in zandvorm en is een van de milieu- vriendelijkste stoffen die er zijn. greenSand gaat de verzuring van uw grond tegen waardoor bekalken niet meer nodig is. Verder vult het geleidelijk de tekorten aan magnesium aan. Olivijn kan ook gebruikt worden als zand tussen de tegels en als grindpad in de openbare ruimte.

Doe mee!
greenSand zet zich al vijf jaar in om de werking van het mineraal olivijn bekender te maken. Op diverse plaatsen worden al greenSand producten verkocht voor consumenten. Ook kunnen er via de webshop producten worden gekocht.
Maar greenSand doet meer. Het bedrijf houdt een grote actie om met crowdfunding een schip vol olivijn binnen te halen. greenSand oprichter Eddy Wijnker: “ Met het binnenhalen van het schip kunnen wij de kostprijs van de producten omlaag brengen, waardoor het toegankelijker wordt om het product te gebruiken. Onze crowdfunding actie bestaat uit de verkoop van certificaten van aandelen vanaf €5,- of meer. Door mee te doen aan de actie kan iedereen een steentje bijdragen aan een duurzamer milieu.”

Mail & Win
Tot ‘meest duurzame hovenier 2013’ uitgeroepen Willemstein Hoveniers, verloot 10 zakken potgrond met olivijn onder De Betere Wereld-lezers. Klik hier om mee doen.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *