Zo kom jij gezond de winter door

Zo kom jij gezond de winter door

De korte en koude dagen tijdens de wintermaanden zorgen ervoor dat jij het liefst lekker warm binnen blijft. In de winter heeft ons lichaam het vaak wat zwaarder te verduren dan in de zomer. Je weerstand moet harder werken om af te rekenen met corona, griep of andere infecties. Om de winter goed en gezond door te komen, is meer nodig dan alleen jezelf te beschermen tegen de kou. Hoe kun je jouw gezondheid in de winter bevorderen?

Vitamines

Vitamines zijn vooral tijdens de wintermaanden je allerbeste vriend. Want een goede gezondheid begint met vitamines. Eet voldoende groente en fruit, dat kan zowel in vaste als in sapvorm. Vitamines helpen je vitaal te blijven, stimuleren je afweersysteem, werken als antioxidanten en beschermen je tegen stress en invloeden van buitenaf. De belangrijkste vitamines daarvoor zijn:

  • Vitamine A versterkt je immuunsysteem. Heb je een tekort? Dan reageert je natuurlijke afweer minder snel op eventuele virussen en infecties. Vitamine A vind je onder andere in spinazie, eieren en wortelen.
  • Vitamine C heeft een antioxiderende werking, én versterkt je immuunsysteem. Vitamine C krijg je bijvoorbeeld binnen via kiwi’s, rood fruit en citrusvruchten zoals mandarijnen, grapefruit en sinaasappels.
  • Vitamine D3 ondersteunt ook je immuunsysteem en vind je onder andere terug in zuivelproducten, vette vis en eieren. Vitamine D3 is een zogenaamde voorloper van vitamine D. De voorlopers worden door invloed van zonlicht op onze huid omgezet in vitamine D. Ga in de winter daarom tenminste 15 minuten per dag naar buiten. Maak bijvoorbeeld tegen het einde van de winter alvast je tuinmeubilair zomer klaar en geef het een grote schoonmaakbeurt. Of geniet met een warme kop koffie of thee in het winterzonnetje op je tuin loungeset.

Tips voor binnenshuis

Misschien zet je het liefst binnenshuis de verwarming lekker hoog om te ontsnappen aan de winter en de kou. Toch is het belangrijk het binnen niet te warm te maken. Je beperkt daarmee het risico op een thermische schok als je naar buiten gaat. Dit klinkt heftig, maar het is niet goed om je lichaam bloot te stellen aan grote temperatuurverschillen. Daarom kun je beter binnen een extra laag kleding dragen in plaats van de thermostaat een graadje hoger te zetten. Zorg er gedurende de winter ook voor dat je je huis regelmatig verlucht. De lucht binnenshuis is niet altijd even gezond. Alledaagse taken waarbij je schoonmaakmiddelen gebruikt, maar ook het douchen en koken, hebben invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis. Zet daarom je ramen dagelijks minstens tien minuten open om de lucht te laten circuleren.

Drink voldoende

In de zomer verliezen we door de warmte meer vocht. Toch is ook voldoende water drinken tijdens de wintermaanden onmisbaar. Ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Door de droge lucht van de verwarming verliezen we vocht en daarnaast moet ons lichaam in de winter harder werken om warm te blijven. Drink gemiddeld zo’n 1,5 a 2 liter water per dag.

Je darmflora op peil

Onze darmflora maakt een groot onderdeel uit van ons immuunsysteem. Daarom is het belangrijk goed te zorgen voor onze darmflora, zodat je jezelf zo goed mogelijk beschermt tegen invloeden van buitenaf. De bacteriën in je darmen beschermen je lichaam tegen eventuele infecties. Om je darmflora in optimale conditie te houden, is het advies om in de winter veel gefermenteerde producten te eten. Denk hierbij aan kaas, zuurkool en yoghurt. In deze producten zitten melkfermenten, oftewel probiotica, en goede bacteriën en schimmels die helpen bij het onderhouden en gezond houden van je darmflora.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *