Zo word jij groen oud in eigen huis

Een huis verandert mee met de wensen van de bewoner. Eerst wil je dat het huis bij jou past en is duurzaamheid misschien heel belangrijk. En later, als je op leeftijd bent, wil je natuurlijk nog steeds zelfstandig in je eigen huis wonen. Maar stel nu dat je al die eisen in een keer kunt combineren? Een huis in jouw stijl, energiezuinig én levensloopbestendig.

Door de juiste keuzes te maken, is jouw huis in één keer klaar voor de toekomst. Zo kun je ook op hogere leeftijd nog genieten van jouw eigen huis, de fijne omgeving en aardige buren Wil jij een huis waar je nu en in de toekomst fijn in kunt wonen? Combineer duurzame oplossingen dan met levensloopbestendigheid.

Mobiel in eigen huis

Een huis dat goed is voor de toekomst van het milieu en natuurlijk voor jouw eigen toekomst. Dat begint nu. Denk vast na over hoe je in de toekomst mobiel blijft in eigen huis. Zo kun jij straks langer thuis wonen. Vraag jezelf af: kan ik ook met een rollator vrij bewegen in huis? Zijn de deurposten bijvoorbeeld breed genoeg? En hoe ga ik de trap op als mijn benen minder kracht hebben? Een traplift brengt jou dan veilig naar boven of beneden. Hoewel je die nu misschien nog niet nodig hebt, kun je vast nadenken over de duurzaamheid van een traplift. Wat is het stroomverbruik van de traplift of wat zijn de mogelijkheden van herbruikbare, tweedehands trapliften? Past dat beter bij jouw duurzame woning dan een slaapkamer op de begane grond?

Er warmpjes bij zitten of juist koel

Een huis kun je op verschillende manieren verduurzamen. Isolatie is natuurlijk een van de bekendste mogelijkheden om een huis energiezuinig(er) te maken. Hoe beter jouw huis geïsoleerd is, hoe minder energie het kost om het aangenaam warm te krijgen of juist koel te houden. Natuurlijk is het mooi als je jouw hele huis isoleert. Maar soms is dat niet mogelijk. Omdat het huis al geïsoleerd is met minder gunstig materiaal, je niet wilt verbouwen of omdat jouw budget het niet toelaat. Denk daarom goed na over welke ruimtes voor jou belangrijk zijn, nu en later. Wil je in de toekomst de garage verbouwen tot mantelzorgwoning of een slaapkamer op de begane grond? Dan is het natuurlijk handig om de garage ook mee te nemen in het isolatieplan.

Subsidies voor huisaanpassingen

Het verduurzamen en levensloopbestendig maken van jouw huis kan best een investering zijn. Om je te helpen jouw huis klaar te maken voor de toekomst bestaan er subsidies en speciale leningen. Voor levensloopbestendige huisaanpassingen kun je onder andere traplift vergoedingen aanvragen of voor een verhoogd toilet. Kom je niet in aanmerking voor de subsidie of zijn je plannen toch meer gericht op het verduurzamen van jouw woning? Dan kun je een Duurzaamheidslening van het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) afsluiten. Met het minimale leenbedrag van €2.500,- tot een maximum van €25.000 verduurzaam jij jouw huis. Denk aan zonnepanelen, isolatie of HR ++ glas. De rente van de lening is laag en je kunt altijd boetevrij aflossen. Check bij het SVn of je ook in jouw gemeente een duurzaamheidslening kunt krijgen.

Toon de 1 reacties
  1. Tomas Wold schreef:

    i suppose the rich live on a different schedule.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.