Zuinig leven: wat kan je in huis doen?

Zuinig leven wat kan je in huis doen

Met de hoge inflatiecijfers van de laatste maanden is het belangrijk om zuinig te leven. Dat wil zeggen: besparen op de vaste uitgaven. Waar mogelijk natuurlijk. Veel mensen denken dan aan de wekelijkse boodschappen, uitgaven aan kleding en investeringen in elektronica. Logisch, want dit zijn bewuste uitgaven, waar je om kunt denken als je online gaat shoppen of een bezoek brengt aan de supermarkt. Wie echter thuis ook zuinig wil leven, die ontkomt niet aan de vaste lasten in het huishouden. Wat kan je binnen de muren van je huis doen om geld te besparen?  

Een zuinige cv kopen

Veel mensen met een eigen koop- of huurwoning zijn nog aangewezen op de centrale verwarming. Deze draait vrijwel zonder uitzondering op gas, en dus betaal je de laatste maanden meer geld voor alledaagse dingen als douchen, verwarmen en de vaatwasser. Heb je een kleine buffer aangelegd en dus enige ruimte om te investeren, dan kan je overwegen om te investeren in een moderne cv, bijvoorbeeld via Cvkoopjes.nl. Een voorbeeld is de hybride centrale verwarming, waarmee je tot 40% kunt besparen op de energie. Hoe zit dat precies?

De hybride cv ketel is onderdeel van het hybride warmtesysteem. Het zorgt voor de verwarming van tapwater en radiatoren in huis. De hybride oplossing verbruikt minder gas, en zorgt daarom dat je voordeliger uit bent. Een investering met een korte terugverdientijd, zeker gezien de huidige prijzen. Er zijn evenwel nog meer moderne en energiezuinige cv’s.

Combi-ketel: een goed alternatief

Beschik je in huis nog over twee aparte installaties voor warm water en de verwarming? Dan is het interessant om te investeren in een combi-ketel. Deze combi-ketel verzorgt de verwarming van beide, en is ook nog eens een stuk zuiniger. Een win-win, ook omdat de aanschaf van een combi-ketel in de praktijk niet tegenvalt.

Investeren in isolatie

Hoe minder je moet verwarmen, des te beter is het. Dat klinkt logisch. Een zuinige cv dient al als eerste stap richting een zuinig leven in huis, en isolatie komt op een goede tweede plaats. Sterker nog, misschien wel op een mooie gedeelde eerste plaats. Isolatie in huis houdt de warmte namelijk vast, en dat betekent dat je minder hoeft bij te stoken om de gewenste temperatuur in huis te bereiken. Isolatie is evenwel een breed concept. Je kunt zelf kiezen om te investeren in dak-, vloer- spouwmuur of glasisolatie. De ontwikkelingen binnen de isolatie van woningen gaat snel, en dat zorgt enerzijds voor aantrekkelijke prijzen, en anderzijds voor een steeds hogere isolatiewaarde.

Zuinig leven kan!

Door zelf goed na te denken over de investeringen die je doet. Dankzij een zuinige cv ketel kan je op voordelige wijze verschillende ruimtes in huis verwarmen. Je kunt ook nog kiezen voor een combi-ketel en overwegen om te investeren in goede isolatie. Dat resulteert onder de streep in een flinke besparing op de vaste kosten en is daarmee uitermate lucratief voor de portemonnee.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.