Wat is lactose intolerantie

lactose-intolerantie

Ongeveer zeven op de tien mensen hebben last van lactose-intolerantie. Dit kan soms erg vervelend zijn om mee te leven. Gelukkig staan er genoeg alternatieve producten in de schappen.

Wat is lactose-intolerantie eigenlijk, waar komt het vandaan en hoe valt ermee te leven? Dat bespreken we in dit artikel.

 • Wat is lactose-intolerantie?  
 • Oorzaak lactose-intolerantie
 • Kun je er wat aan doen?
 • Producten met lactose
 • Producten zonder lactose

Wat is lactose-intolerantie en wat zijn de symptomen?

Lactose is een suiker,dat voorkomt in melk en melkproducten. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand gemaakt. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de darm kan lactose niet volledig verteerd worden. Dit kan klachten geven. Wanneer het enzym lactase te weinig wordt aangemaakt spreken we van lactose-intolerantie.

Van de gehele wereldbevolking heeft zeven op de tien mensen last van lactose-intolerantie. Het kan aangeboren zijn, maar het kan zich ook ontwikkelen op latere leeftijd. Wanneer de lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. De bacteriën in de dikke darm bewerken de lactose evengoed. Er komen hierdoor bepaalde gassen en vetzuren vrij. 

De volgende klachten kunnen ontstaan:

 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Diarree 
 • Buikpijn en krampen

Oorzaak lactose-intolerantie

We kunnen drie vormen van lactose-intolerantie onderscheiden met ieder een eigen oorzaak:

Primaire lactose-intolerantie

Dit is de meest voorkomende vorm. Bij de geboorte heeft elke baby genoeg lactase om lactose in moedermelk of de zuigelingenvoeding goed te verteren. Een baby heeft daar veel van nodig, omdat hij alleen maar melk drinkt. Zodra de baby ook andere voedingsmiddelen krijgt, wordt de behoefte aan lactase minder en neemt de productie af. Na het derde levensjaar van een kind wordt er minder van het enzym lactase geproduceerd. Bij sommige kinderen kan het ook helemaal uitvallen, hierdoor ontstaan er problemen met de vertering van lactose. 

Secundaire lactose-intolerantie

Wanneer je een beschadiging oploopt aan de darmwand, bijvoorbeeld na een ziekte of een operatie. Kan de productie van lactase sterk afnemen wat ervoor zorgt dat lactose niet meer goed wordt verteerd.

Aangeboren lactose-intolerantie

Dit is een zeldzame en erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Vanaf de geboorte wordt er niet tot nauwelijks lactase aangemaakt. Moedermelk wordt hierdoor ook niet verdragen. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang.

Wat kun je eraan doen?

De behandeling van lactose-intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose in je voeding. Om het helemaal weg te laten is vaak niet nodig. Kleine hoeveelheden geven vaak geen klachten. Je kunt een arts of diëtiste vragen om voedingsadvies. Ook is zijn er tegenwoordig online veel lactose-vrije diëten te vinden. 

Het is nu ook mogelijk om een enzympreparaat te nemen die helpt bij het verteren van lactose. Een kauwtablet Phital Lactase voor de maaltijd geeft je darmen de ondersteuning die ze nodig hebben. Dit kan helpen wanneer je bijvoorbeeld uit eten wilt en niet de hele kaart van ieder restaurant wilt afzoeken naar lactose-vrije producten. Of als je op een feest onbezorgd wilt genieten van al het eten wat er op het programma staat. 

Werking Phital lactase

Met Phital lactase geef je je lichaam een gezonde dosis lactase. Wanneer je lactose-intolerantie hebt kun je dit zelf niet aanmaken. Phital lactase voorkomt de klachten die kunnen ontstaan bij lactose-intolerantie. Een kauwtablet bevat 4500 lactase-eenheden. Omdat lactase een enzym is dat van nature in het lichaam voorkomt, kun je de tabletten zonder problemen meerdere keren per dag innemen. Het is belangrijk dat je de tabletten voor het eten neemt, hierdoor kan het je lichaam helpen bij het verteren van lactose. 

Phital lactase is verkrijgbaar bij de Etos en bij de apotheek. Lactose-intolerantie is geen allergie, dit product is dan ook geen oplossing voor wie last heeft van een koemelk-allergie.

Kijk voor meer informatie op https://www.phital.nl 

Producten met lactose

Het is vaak makkelijk om alle standaard producten met lactose te vermijden, zoals alle melkproducten waarvan je weet dat er lactose in zit. Er zijn ook ingrediënten die lactose bevatten waarvan je het in eerste instantie niet verwacht. Of het onder een andere naam wordt aangegeven op het product, zoals bijvoorbeeld weipoeder. Check bij het winkelen altijd goed de verpakking met de ingrediëntenlijst, zodat je zeker weet dat je achteraf geen klachten kan krijgen.

Hieronder is een overzicht geplaatst met dingen waarvan je het vaak niet verwacht dat het lactose bevat:

 • Medicijnen (met name capsules)
 • Vitamine- en voedingssupplementen
 • Zuurkool
 • Vlees en vleeswaren
 • Zoetjes
 • Luxe brood en graanproducten zoals croissants en krentenbrood
 • Pizza en pasta (met name de voorgekookte variant)
 • Koek en gebak zoals biscuitjes, brownies en muffins
 • Frisdranken zoals Rivella of Taksi en sommige soorten likeur
 • Soep, saus en bouillonblokjes

Producten zonder lactose

Gelukkig zijn er ook veel producten zonder lactose te vinden. In de supermarkt verschijnen tegenwoordig veel lactose-vrij producten. Er is bijvoorbeeld yoghurt zonder lactose in het schap te vinden. Ook is er een melk variant zonder lactose namelijk Soja Melk. Er zijn nog andere melk varianten waar geen lactose in zit. Verder zijn er meer lactose-vrije producten beschikbaar van onder andere de merken:

 • Arla Foods
 • Campina
 • MinusL
 • Maitre Mathis

Wanneer een product lactose-vrij is staat dat vaak vermeld op de verpakking met een icoontje of het staat erop geschreven. Veel eigen merk producten hebben namelijk ook lactose-vrije varianten in de winkel staan. Het is belangrijk om melkvervangers te nemen wanneer je niet of nauwelijks melkproducten eet. Er zitten namelijk vitamines en mineralen in die je dan niet binnen krijgt. 

Conclusie

Deze dagen zijn er gelukkig erg veel andere mogelijkheden om producten met lactose te vervangen. Hierdoor wordt het makkelijker en beter om mee te leven. Er is zelfs een oplossing gevonden waarmee je wel melkproducten kan eten. 

Pas altijd goed op met het proberen van nieuwe dingen en bij twijfel vraag de apotheker of je dokter om raad.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *