De keuze tussen vers vlees en natvoer voor katten

De keuze tussen vers vlees en natvoer voor katten

Vers vlees voor katten en natvoer zijn beide kattenvoer opties, die vochtiger zijn dan droogvoer. Hierdoor verhoogt de vochtinname van katten, wat gunstig is omdat katten van nature niet veel water drinken. Toch verschillen de opties van elkaar. Welke type voer je kiest kan afhangen van de voorkeur van de eigenaar en de voedingsbehoeften van de kat. Beide soorten hebben voor- en nadelen, die we hier zullen bespreken.

Waarom natvoer?

Veel katten vinden natvoer smakelijker dan droogvoer, vanwege de sappige textuur en de intense geur. Daarnaast bevat natvoer, zoals hierboven genoemd, meer vocht wat essentieel is voor het functioneren van de nieren. Daarnaast kan de vochtige samenstelling bijdragen aan een gezonde en glanzende vacht. Over het algemeen bevat natvoer minder koolhydraten en calorieën dan droogvoer, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en handig is voor katten die gevoelig zijn voor overgewicht. 

Bestellen of zelf klaarmaken?

Vers vlees voor katten online bestellen of zelf klaarmaken? Dit hangt helemaal van de voorkeur af. Sommige eigenaren bereiden de verse vlees maaltijden zelf en andere kopen kant- en klare rauwe voeding. Natvoer is enkel ingeblikt verkrijgbaar, in de vorm van blikjes, zakjes of trays. Bekende merken van natvoer zijn onder andere Whiskas, Felix en Gourmet. Vers vlees is over het algemeen wat duurder en de beschikbaarheid en variatie in smaken kan variëren per locatie. 

Ingrediënten vers vlees

Met vers vlees voor katten wordt vaak rauw vlees bedoeld dat speciaal is bereid als kattenvoeding. Het kan bijvoorbeeld spiervlees, orgaanvlees en gemalen botten bevatten. Van nature is dit verse vlees rijk aan voedingsstoffen, zoals taurine, enzymen en essentiële vetzuren. Het wordt niet verhit en daarnaast ook vrij van gluten, granen, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen. Doordat het niet verhit is, zijn er wel specifieke hygiënemaatregelen nodig, om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. 

Soorten natvoer

Natvoer katten is er in verschillende smaken, zoals kip, rund, vis of lam. Het verschil met vers vlees is dat het voor natvoer vaak gekookt wordt voordat het verwerkt wordt. Bij natvoer kunnen andere ingrediënten zijn toegevoegd zoals granen, groenten en mineralen. De voedingswaarde van natvoer hangt af van het merk en de samenstelling. Natvoer is langer houdbaar, maar kan dan wel weer conserveermiddelen bevatten. Het voordeel van natvoer is ook dat het in een brede variatie van smaken en texturen verkrijgbaar is, wat de ervaring voor katten interessanter maakt.

Twijfel je of je natvoer of vers vlees aan je kat (gaat) geven? Elke kat heeft andere behoeften, zo kan de geur en textuur van natvoer een kat op leeftijd of met tandproblemen stimuleren toch te eten. Raadpleeg altijd je dierenarts als je wilt weten welke voeding het beste bij jouw kat past.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *