Laatst bijgewerkt op 3 januari 2018
Laatste update op 3 januari 2018
Oude ambachten hebben iets aantrekkelijks. Stoffige werkplaatsen waar de mooiste dingen worden gemaakt. Met sterk verouderd gereedschap.
Vier jaar geleden ontmoette ik (Cor) iemand in Turkije met zo’n werkplaats: ‘meesterwever’ Metin (spreek uit: Mèttin). Metin is derde generatie hamamdoekwever, heeft een open gezicht en een aanstekelijk goed humeur.
Als kind speelde Metin al tussen de houten weefgetouwen. Zijn familie maakt al honderd jaar hamamdoeken. Dat zijn plat geweven handdoeken, die vroeger in Turkse badhuizen (hamams) werden gebruikt.
Hamamdoek
De oude machines, de geluiden, de stoffen; ik was gegrepen. Toen ik ook nog inzag hoe handig de hamamdoeken zijn, was het plan om ze naar Nederland te brengen snel gemaakt. Deze dunne handdoeken zijn lichtgewicht, snel droog, en klein opvouwbaar en daarom veel handiger dan die dikke strandlakens die je in Nederland ziet. Ideaal voor de sportschool, op reis, het strand of de sauna. Als eerbetoon aan de altijd vrolijke Metin, noemde ik ze Happy Towels.
Verbeteringen
De volgende stap was om te kijken of ze nóg beter konden. Samen met Metin besprak ik de mogelijkheden. Eén van de eerste dingen die we deden, was de hamamdoek wat langer maken. De hamamdoeken in badhuizen zijn na krimp ongeveer 170 cm lang. Dat is voor de meeste Nederlanders te kort om languit op te liggen. Daarom maken we Happy Towels twee meter lang.
Een tweede verbetering was dat we de hamamdoeken van bamboegaren (met katoen) maken. Ik had er toen nooit van gehoord, maar Metin vertelde dat bamboe de hamamdoeken zachter maakt. Bovendien absorbeert bamboe beter dan katoen.
Vorig jaar besloten we biologisch katoen te gebruiken. Iemand wees mij erop hoeveel schade katoenplantages aanrichten. Per kilo katoen (zoveel weegt een spijkerbroek) is 8000 liter water nodig. De katoenplant is bovendien geen gemakkelijke plant. Hij is gevoelig voor insecten en schimmels en wordt daarom bespoten met pesticiden. Door irrigatie komt dat terecht in de bodem en het grondwater. En de katoenplanters ademen het in. Vandaar de overstap naar biologisch katoen: minder water en geen chemische bestrijdingsmiddelen.
‘Papa, laat me naar school gaan!’
Omdat ik de hamamdoeken direct van Metin afneem, bespaar ik op de kosten. (De meeste Nederlandse winkeliers kopen in bij een tussenhandelaar, die er vaak meer aan verdient dan de wever zelf.) Dat wat ik uitspaar, schenk ik aan een lokaal goed doel, dat ‘Papa, laat me naar school gaan!’ heet. Dit fonds geeft beurzen aan meisjes uit arme gezinnen die goed kunnen leren, maar op jonge leeftijd van school worden gehaald. Veel traditionele ouders kunnen het schoolgeld moeilijk opbrengen. Ze laten hun zonen na hun veertiende wel doorleren, maar hun dochters niet. Zelfs als die dochter de beste van de klas is.
Van elke verkochte hamamdoek gaat € 2 naar dat fonds. Het leuke van dit goede doel is dat elke euro naar de beurzen gaat, niets naar andere kosten. Alle medewerkers van dit goede doel doen dat vrijwillig. Voor andere kosten, zoals de maandelijkse elektriciteitsrekening of een nieuwe computer, gaan ze apart met de pet rond.
Het goede doel schenkt trouwens niet alleen beurzen aan jonge meisjes, maar ook aan arme studenten (m/v). Met aanschaf van een Happy Towel schenk je dus een ander een toekomst.
Meer informatie kijk op www.happytowels.nl
Meer lezen?
>De 7 populairste eco en fairtrade yoga-kledingmerken van Yogakledingonline.nl
> Duurzaamheid in de kledingindustrie
> Met bamboe onderkleding van Bamigo, draag je bij aan een beter milieu!
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.