Kweekvlees

Onder de enorme milieudruk van klimaatverandering, bevolkingsgroei en toenemende vleesconsumptie vliegen ook de mogelijke oplossingen voor deze vraagstukken je om de oren.

Zoals de productiemogelijkheid van ‘kweekvlees’. Al staat de ontwikkeling nu nog in de kinderschoenen, het lijkt te kunnen; vlees produceren zonder dieren, ‘schoon geproduceerd‘ in het laboratorium. Een toenemend aantal bedrijven o.a. in Nederland en de Verenigde Staten investeert hier in. Zo wordt het telen van voedsel terugbracht tot het denken in vermeerdering van cellen, zonder boeren, zonder buitenlucht, zonder landbouwdieren…

De argumentatie achter kweekvlees is dat de mensheid nu eenmaal vlees wil nuttigen, dus kun  je dat maar beter op een efficiënte wijze doen zonder dierenleed, landgebruik en allerlei dramatische bijverschijnselen.  Zeker als je kijkt naar de uitwassen van de bio-industrie best een aanlokkelijk perspectief.

Het lijkt op de high tech benadering van het verbouwen van plantaardig voedsel in gebouwen met totale beheersing en controle van inputs. Boer en tuinder worden vervangen door computerregelaars. Het verdienmodel is van en voor investeerders.

Maar het roept meer vragen op: hoe zit het met de voedingswaarde? En wat doet het geestelijk met de mens als die zich steeds verder van de kringlopen van het leven vervreemdt? Technologie als oplossing voor al onze problemen?

En waar zijn de problemen eigenlijk begonnen? Was dat niet juíst door steeds verdergaande specialisaties vanuit het ‘maakbaarheidsdenken’ en het plaatsen van de mens boven alles,  in plaats van in partnership met al het levende om ons heen? Wat zal kweekvlees betekenen voor onze verhouding met de natuur? Voor ons bewustzijn?

Het kan natuurlijk goed zijn als mensen nieuwe wegen onderzoeken, maar zelden is er sprake van het echte ‘Ei van Columbus’ en doemen andere onvoorziene problemen op.

Wij kiezen voor een biodynamische landbouw met  minder dieren, maar wel met een dierwaardig leven. Dieren houden we voor de mest voor de bodemvruchtbaarheid, voor de melk, voor de eieren. Daarna slachten we ze ten behoeve van het  vlees waar we bewust  van genieten.

Bewust consumeren betekent ook vaker kiezen voor een vleesloze dag met een biologische vleesvervanger of  voor een menu met meer peulvruchten. Onze slogan is ‘Barstenvol Leven; biodynamisch als voeding voor lichaam en geest’. Het laboratorium laten wij nog even links liggen.

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

Deze column verscheen eerder in onze landelijk verkrijgbare krant (juni 2018)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *