Mucuna pruriens: heilzaam afrodisiacum voor man én vrouw

Mucuna pruriens libido

Dat de eeuwenoude ayurvedische kruidengeneeskunde bol staat van de heilzame planten is inmiddels genoegzaam bekend. Een van deze vaak bijna onuitspreekbare kruiden is Mucuna pruriens, ook wel fluweelboon genoemd. Mucuna pruriens staat bekend als afrodisiacum voor man én vrouw. De fluweelboon heeft echter nog veel meer in z’n mars!

Tekst: Marceline Geelen

Wat is mucuna pruriens?

In Nederland staat de mucuna pruriens ook wel bekend als de fluweelboon. Het is een snel groeiende tropische klimplant die vooral in het Caribisch gebied, Afrika en India wordt aangetroffen. Met name is India is de plant al jaren een geliefd kruid uit de Ayurveda. De tweeduizend jaar oude Ayurveda staat bekend als de ‘wetenschap van het leven’ en helpt mensen hun volledige potentie te laten bereiken en gezond en vitaal te blijven. De mucuna pruriens creëert mooie witte tot paarse vlinderbloemen. Hieruit groeien de vruchten die op bonen lijken. De naam ‘fluweelboon’ stamt van het gegeven dat sommige peultjes met zachte borstelhaartjes zijn bedekt die als fluweel aanvoelen. Andere peulen hebben rood/oranjeachtige borstelharen. Als de menselijk huid hiermee in contact komt, ontstaan enorme jeukaanvallen. In de peulen bevinden zich een aantal zaden die door de plaatselijke bevolking vaak als groente worden gegeten.

fluweelboon

Krachtig natuurlijk afrodisicacum

Mucuna pruriens is een van de zeldzame, natuurlijk voorkomende bronnen van L-Dopa (L-dihydroxyphenylalanine). Deze stof is een voorloper van onze lichaamseigen stof dopamine. Dopamine wordt met plezier geassocieerd en komt vrij naar aanleiding van bepaalde handeling die een gevoel van beloning oplevert, waardoor men de handeling wil herhalen. Zo wordt bijvoorbeeld bij sporten dopamine aangemaakt. Al die stemmingsvriendelijke neuropeptiden die zich in de fluweelboon bevinden, maken de fluweelboon derhalve ook een krachtig, natuurlijk afrodisiacum* voor man én vrouw. Niet zo vreemd dus dat het kruid  geliefd is bij mensen die graag de liefde bedrijven.

Mucuna pruriens voor de weerstand

Hier houdt het echter niet mee op. Het ayurvedische kruid bevat meer stoffen waar we als mens blij van worden. Zo bevat mucuna pruriens tal van eiwitten, koolhydraten, mineralen en vezels. Andere interessante inhoudsstoffen zijn co-enzym Q10, inositol en polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige inhoudsstoffen die ook als antioxidanten bekend staan. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen die onze cellen kunnen beschadigen. Het specifieke totaalspectrum aan gezondheidsbevorderende stoffen in de mucuna pruriens draagt bij aan een goede gemoedstoestand* en ondersteunt het zenuwstelsel*. Daarnaast is de fluweelboon goed voor het afweersysteem* en draagt bij aan een normale en regelmatige menstruatiecyclus*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Mucuna pruriens capsules van Sabinsa

De mucuna pruriens supplementen van vitaminesperpost.nl worden geproduceerd door het gerenommeerde ayurvedische bedrijf Sabinsa. Inmiddels heeft Sabinsa in samenwerking met prestigieuze instellingen meer dan honderd gestandaardiseerde botanische producten en privaat gefinancierde, klinische studies gepubliceerd. Sabinsa levert een gestandaardiseerd extract van mucuna pruriens. Dit extract bevat niet minder dan 25% L-Dopa. De zaden bevatten buiten L-Dopa nog enkele voorlopers van deze stof. Bij de productie van mucuna pruriens supplementen worden ook nog andere chemisch vergelijkbare verbindingen geëxtraheerd. Sabinsa heeft een gevalideerde HPLC-methode ontwikkeld, waarmee de L-Dopa-waardes in het extract nauwkeurig kunnen worden gekwantificeerd.

Mucuna pruriens vitaminesperpost.nl

Prijs en verkrijgbaarheid

Het mucuna pruriens extract van vitaminesperpost.nl is gestandaardiseerd op 25% L-Dopa per capsule. Het supplement is in een verpakking van 100 capsules verkrijgbaar voor € 19,95.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Wij geloven dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *