Pelargonium sidoides: ondersteuning voor de luchtwegen

De natuur brengt ons veel goeds. De laatste jaren staan diverse planten en kruiden dan ook steeds meer in de belangstelling vanwege hun unieke gezondheidsbevorderende kenmerken. Een van die planten is Pelargonium sidoides oftewel de Kaapse geranium. Pelargonium sidoides heeft als bijzondere karaktertrek dat het ondersteuning voor de luchtwegen biedt.

Tekst: Marceline Geelen

Botanische namen zijn vaak tamelijk onuitspreekbaar. Pelargonium sidoides is er daar duidelijk eentje van. De naam van deze heilzame plant is terug te voeren op het Griekse woord pelargos, wat ‘ooievaarsbek’ betekent. Het is een van de ruim bijna driehonderd soorten die tot de geraniumfamilie (Geraniaceae) behoren. De oorsprong van de plant ligt in Namibië en Zuid-Afrika. Reeds eeuwen voordat de blanken Zuid-Afrika bereikten, werd Pelargonium sidoides al door Zoeloevolkeren als de Xhosa, Mefengi en Basoeto ingezet. Zij gebruikten de wortelstokken onder meer als ondersteuning voor de luchtwegen.

Pelargonium sidoides: geliefd in de Zuid-Afrikaanse volkskruidenkunde

Zo belanden we bij de bijzondere geschiedenis van deze heilzame plant. Want hoewel de medicijnmannen van de Zoeloes dus al eeuwen bekend waren met de fijne kenmerken van Pelargonium sidoides, verwierf de geraniumwortel pas in 1897 bekendheid in Europa. Hiervoor is de Engelse majoor H. Stevens verantwoordelijk. Tijdens zijn reis naar Zuid-Afrika kwam hij in contact met een medicijnman van de Basoeto stam. Deze gaf hem een afkooksel van de wortel van de Pelargonium sidoides, of ‘Umckalaobo’ zoals de Pelargonium sidoides in de Zuid-Afrikaanse volkskruidenkunde wordt genoemd. Volgens de geschiedenis was de majoor behoorlijk onder de indruk van het resultaat van het plantje. Het woord ‘Umckalaobo’ staat dan ook voor ‘zwaar hoesten’. Met de komst van de ontwikkeling van antiobiotica in 1929 raakte Pelargonium sidoides in de vergetelheid. Inmiddels is het Pelargonium sidoides extract Eps763 in Duitsland echter een goedgekeurd regulier middel voor de luchtwegen. Ook andere onderzoeken suggereren immuunondersteunende kwaliteiten van de plant alsmede een verzachtende invloed op de luchtwegen. De moderne fytotherapie beschouwt Pelargonium sidoides hierdoor als een van de meeste geschikte natuurlijke middelen voor de luchtwegen.

Wortelstokken Pelargonium sidoides bevatten waardevolle stoffen

Net als bij de Zoeloes het geval was, worden tegenwoordig nog steeds alleen de wortelstokken van de Pelargonium sidoides gebruikt. Deze bevatten diverse waardevolle stoffen. U kunt hierbij denken aan tannines als gallocatechinen en catechinen. Tannines zijn krachtige antioxidanten die we ook in rode wijn en chocolade aantreffen. Antioxidanten zijn stoffen die in ons lichaam de strijd met schadelijke vrije radicalen aangaan. Ze beschermen zo onze cellen en weefsels. Verder bevat de plant onder meer interessante stoffen als umckaline, methoxycoumarinen, coumarinesulfaten, fenolzuren en etherische olie.

Unieke Pelargonium sidoides van PelaPower™

Het unieke Pelargonium sidoides supplement van vitaminesperpost.nl is op geavanceerde wijze geproduceerd door PelaPower™. Deze producent werkt samen met de lokale bevolking in Zuid-Afrika en hecht veel waarde aan duurzaamheid bij het oogsten van (wilde) planten. PelaPower™ werkt tevens samen met de Universiteit van Stellenbosch om zo de teelt van Pelargonium sidoides te verfijnen. Zo worden bijvoorbeeld cultivars verkregen met een hoog niveau aan actieve ingrediënten. De teelt hiervan vindt met behulp van ecologisch verantwoorde methodes plaats op hiervoor op gespecialiseerde boerenbedrijven in het Eden District. Het resultaat is een Pelargonium sidoides supplement dat aan strenge internationale en Europese richtlijnen voldoet en dat gestandaardiseerd is op minstens honderd deeltjes unckalin (de bioactieve stof in Pelargonium) per miljoen (100 ppm). De capsules van vitaminesperpost.l bevatten per stuk 225 mg Pelargonium sidoides poeder. Ze bieden ondersteuning voor de luchtwegen* en helpen om vrijer te ademen*

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Prijs en verkrijgbaarheid

U kunt bij vitaminesperpost.nl dus terecht voor een hoogwaardig Pelargonium sidoides supplement. Een verpakking met 60 capsules PelaPower™ Pelargonium sidoides poeder is voor € 16,95 verkrijgbaar. Het supplement is geschikt voor vegetariërs.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.