Quercetine: de gezonde flavonoïde uit appels en uien

Quercetine

Steeds meer mensen krijgen het besef dat de natuur bol staat van de goede stoffen voor onze gezondheid. Al deze plantaardige stoffen hebben hun eigen specialiteit. Een van die stoffen is quercetine, een natuurlijke antioxidant met allerlei fijne kenmerken. We treffen deze gezonde flavonoïde onder meer in appels en uien aan.

Tekst: Marceline Geelen

Quercetine is een flavonoïde

De naam quercetine is afkomstig van het woord Latijnse woord voor ‘eik’: quercus. Quercetine is een flavonoïde. Het woord ‘flavonoïde’ is in feite een verzamelnaam voor verschillende antioxidanten. ‘Antioxidanten’ is weer een verzamelnaam voor bepaalde vitamines en mineralen die in staat zijn om de strijd met vrij radicalen aan te gaan. Bekende vrije radicalen zijn onder meer zonlicht, intensief sporten, roken, milieuverontreiniging en alcohol. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk. Op die manier kunnen ze helpen om onze cellen te beschermen en gezond te houden. Flavonoïden maken hier dus onderdeel van uit. Het gaat hier om een groep van meer dan zesduizend wateroplosbare, organische en stikstofvrije verbindingen, die we van nature aantreffen in heilzame planten en groenten, kruiden, granen, peulvruchten, fruit, noten én rode wijn. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor de rode kleur van planten, bloemen, fruit en groente. Quercetine wordt als een van de krachtigste antioxidanten beschouwd. Het is dan ook de meest onderzochte flavonoïde.

Quercetine werkt goed samen met vitamine C

Flavonoïden werden door de wetenschapper Albert Szent-Györgi ontdekt. Hij was een van de belangrijkste chemici uit het begin van de vorige eeuw. In 1937 ontving hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking van vitamine C. Tijdens het isolatieproces van vitamine C stuitte Szent-Györgi op de flavonoïden. De Duitse onderzoekers Geissmann en Hinreiner gebruikten in 1952 voor het eerst de term (bio)flavonoïden. Onder flavonoïden onderscheiden we ook nog eens anthocyanen, catechinen, flavonen, flavanonen en flavonolen. Quercetine wordt onder de flavonolen geschaard. Quercetine is net zoals vitamine C belangrijk voor ons immuunsysteem. Bovendien werkt quercetine synergetisch samen met vitamine C. Dit versterkt de gezondheidsbevorderende kenmerken van quercetine nog eens extra.

Quercetine

Bij het koken van groente gaat veel quercetine verloren

Quercetine heeft een bittere smaak en is geelbruin van kleur. Voedingsmiddelen met veel quercetine zijn kappertjes, boerenkool, cranberries, appels, pruimen, zoete aardappels, bessen, rode ui, chocolade, rode wijn, thee en olijfolie. We treffen de stof vooral direct onder de schil aan, zoals bij een appel. Het is dus altijd beter om de schil van de appel mee te eten en deze niet weg te gooien. Bovendien gaat bij het koken van groente veel quercetine verloren. Het heeft dus de voorkeur om deze te stomen of te roerbakken. Quercetine uit rode ui wordt overigens makkelijker opgenomen dan die uit appel. De opname wordt nog eens verbeterd als u de quercetine met wat vet combineert. Om voldoende quercetine uit de voeding binnen te krijgen, kunt u het beste diverse uiteenlopende soorten groenten en fruit in het menu te verwerken.

Quercetine met bromelaïne

Om een gezonde levensstijl te handhaven, is het altijd een goed idee om gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Iedereen heeft echter wel eens tijden waarin het lastig is om dagelijks voldoende goede stoffen binnen te krijgen. Een weerstandverhogend voedingssupplement als Quercetine Plus kan dan uitkomst bieden. Zo bevat één vegetarische capsule Quercetine Plus 300 mg quercetine, terwijl een appel gemiddeld slechts 13 mg bevat. Ter versterking van de formule is bromelaïne uit ananas toegevoegd. Bromelaïne is een enzym dat eiwitten kan verteren. Het is een combinatie van thiol-endopeptidasen en andere componenten zoals fosfatase, glucosidase, cellulase, peroxidase, escharase en verschillende andere enzymen. Net als quercetine is bromelaïne populair bij sporters.

Prijs en verkrijgbaarheid

Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor Quercetine Plus. Een verpakking met 60 vegetarische capsules is verkrijgbaar voor ‎€ 19,95.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *