Deel 13 uit de serie 'Eerst voeding, dan medicijnen'
Laatst bijgewerkt op 8 oktober 2019
Laatste update op 8 oktober 2019
Zeker in de winter hebben veel Nederlanders een tekort aan vitamine D, wanneer de zon te weinig kracht heeft voor een eigen aanmaak van de vitamine in de huid.
Door Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker
Op de website van het Voedingscentrum lezen we: ‘Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen.’ Om te vervolgen: ‘Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen.’ Vreemd dat het Voedingscentrum dan niet expliciet de donkere maanden noemt. Immers van september tot en met april heeft de zon te weinig kracht en is de aanmaak van vitamine D … nul. Kunnen we dan voor onze vitamine D-behoefte volledig terugvallen op onze voeding? Of zijn we genoodzaakt die aan te vullen met een supplement vitamine D3.
Dirk Kuyt
Al weer een aantal jaren geleden hebben wetenschappers in Engeland – met ongeveer hetzelfde klimaat als wij hebben – een aardig onderzoek gedaan met profvoetballers van de voetbalclub FC Liverpool. Tot hen behoorde ook de Nederlander Dirk Kuyt. Hij had in 2010 meegedaan aan de WK voetbal in Zuid-Afrika en had daar natuurlijk genoeg zon opgedaan. Evenals tien teamgenoten. Dus met die vitamine D-spiegel zat het wel goed. Na terugkeer van vakantie gaf hij samen met negentien clubmaten bloed aan een onderzoeksteam onder leiding van dr. James Morton, van de Liverpool John Moores Universiteit. Dat was aan het eind van de maand augustus. Morton gebruikte de bloedmonsters om de vitamine D-waarden te bepalen van de voetballers, van wie er twee een donkere huid hadden. Hij vond gemiddelde waarden net boven de 100 nmol/l, veel hoger dan het landelijk gemiddelde in dat land. In december van dat jaar liet Morton opnieuw bloed afnemen bij de twintig Liverpoolspelers. Dit keer bleken de vitamine D-waarden sterk gedaald. Zeg maar: gehalveerd. Ondanks het feit dat de spelers in de voorbije maanden op de meeste dagen van de week anderhalf uur in de buitenlucht hadden getraind, vertoonden ze állemaal een seizoensdaling. Van de twintig voetballers had 65% een vitamine D-niveau onder de streefwaarde van 50 nmol/l. De laagst gevonden waarde bedroeg 22 nmol/l, waarmee deze speler het predicaat ‘vitamine D-deficiënt’ verdiende.
Sardines uit blik
Het laat zien dat ook wij het de komende maanden niet moeten hebben van de vitamine D-aanmaak via de huid. We zijn aangewezen op wat we via de mond binnenkrijgen. Om een voldoende hoge vitamine D-waarde te hebben, is per dag een inname van zo’n 2000 IE (50 mcg) nodig. Dat zeggen internationale vitamine D-experts en dit is via de voeding alleen te bereiken door vette vis te eten. Honderd gram zalm levert circa 450 IE; sardines uit blik (100 gram) geven 260 IE. De beste leverancier is haring met 800 IE (100 gram). Maar wie eet er nu twee haringen elke dag? Vlees, volle melk producten en eieren leveren aanzienlijk minder vitamine D. En twee met margarine besmeerde boterhammen leveren slechts zo’n 30 IE.
Daarom is suppletie de komende maanden met elke dag 2000 IE vitamine D3 noodzakelijk. Tenminste voor een voldoende hoge bloedwaarde voor behoud van gezonde botten, spieren en gewrichten, én voor de weerstand. Dat geldt echt niet alleen voor zwangeren, kinderen en ouderen, maar zeker ’s winters, voor iedereen.
Lees meer: Zwanger? Eten voor twee!