Zwanger? Eten voor twee!

Deel 12 uit de serie 'Eerst voeding dan medicijnen'

De slogan “je bent wat je eet” wordt als je zwanger bent: “jullie zijn wat je eet”. Voedingssupplementen zijn onmisbaar tijdens een zwangerschap waarin je moet eten voor twee. Meer hierover lees je in “Het Gouden Boekje voor de Gezondheid”.

Niet alleen foliumzuur

Aan één voedingssupplement denken we vooral als het gaat om zwangerschap: foliumzuur. Deze B-vitamine blijkt het risico van het krijgen van een baby met een open ruggetje of een hazenlipje met de helft te verminderen. Wél moet het foliumzuur al voor de zwangerschap genomen worden, in een dagelijkse dosis van 400 microgram (mcg). Het risico van misvormde baby’s kan zeer waarschijnlijk nog verder worden teruggebracht wanneer niet alleen foliumzuur, maar ook vitamine B6, vitamine B12 en het mineraal zink genomen worden. De eerste aanwijzingen wijzen sterk in deze richting, maar de gezondheidsautoriteiten vinden het nog niet volledig wetenschappelijk bewezen. 

Neem bijvoorbeeld vitamine B12: het lichaam gebruikt deze vitamine voor de stofwisseling van foliumzuur. Wie langdurig foliumzuur slikt vanwege een zwangerschapswens, riskeert daarom een vitamine B12-tekort. En ook dat moet je absoluut voorkomen tijdens een zwangerschap. In 2015 vestigde het tijdschrift “Fit met Voeding” als eerste de aandacht op deze problematiek. Gebruik van een (zwangerschaps)multi met daarin onder meer foliumzuur en vitamine B12 is daarom beter dan gebruik van een ‘los’ foliumzuursupplement.

Dit voorbeeld laat zien dat voedingsstoffen samenwerken. Alle vitamines en mineralen behoren in het lichaam aanwezig te zijn en als er één ontbreekt, dan kan dat grote gevolgen hebben. Dan werken bepaalde enzymsystemen niet waardoor bepaalde functies niet optimaal kunnen worden uitgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer tijdens de zwangerschap onvoldoende magnesium en vitamine B6 aanwezig zijn. Deze twee stoffen vullen elkaar in bepaalde enzymsystemen zó goed aan dat ze samen een probaat middel zijn tegen zwangerschapsbraken. Wees wel voorzichtig met vitamine A tijdens de zwangerschap. Zowel een tekort als een teveel kan schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Voor alle zekerheid: niet meer dan 4000 IE vitamine A-suppletie per dag. 

Vette vis

Voor een goede ontwikkeling van de baby zijn een adequate vitamine D3-voorziening en voldoende omega 3-visvetzuren (EPA en vooral DHA) een must. Daarom is de aanbeveling voor vitamine D3 dagelijks 50 tot 100mcg (2000 – 4000 IE) en voor de omega 3-vetzuren 600 mg (1000 mg visolie). De genoemde omega-3’s hebben vooral invloed op de hersenontwikkeling en onderzoek laat zien dat hierdoor ook het gedrag op latere leeftijd gunstig wordt beïnvloed. Ook is recent gebleken dat ze de kans op voedselallergieën bij het kind verkleinen wanneer ze worden genomen tijdens de zwangerschap en de eerste drie tot vier borstvoedingsmaanden. 

Probiotica, ofwel goedaardige darmbacteriën zoals lactobacillen, helpen mogelijk ook latere allergieën bij het kind te voorkomen, bijvoorbeeld eczeem. Ook zijn er aanwijzingen dat het helpt het gewicht van de moeder tijdens de zwangerschap onder controle te houden. Er moet uiteraard absoluut gestopt worden met drinken en (passief) roken. Vermijd zoveel mogelijk gifstoffen. Vergeet niet: het verblijf in de baarmoeder is voor een mens verreweg de belangrijkste periode voor de (latere) gezondheid.

Voor meer informatie: www.goudenboekjevoordegezondheid.nl

Tekst: Gert Schuitemaker, Orthomoleculair apotheker

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.