Zo rijd jij zuiniger naar je vakantieadres

Heerlijk! Over een tijd kunnen we hopelijk weer: even lekker op vakantie en nergens aan denken, maar… hoe zit het met je milieuvriendelijke ambities? Die wil je natuurlijk graag overeind houden, ook tijdens je vakantie. Het eerste probleem ontstaat echter vaak al wanneer je in de auto stapt, want honderden kilometers rijden naar je vakantiebestemming is niet bepaald goed voor je CO2-voetafdruk. Ook al scheelt het natuurlijk wel ten opzichte van vliegen. Hoe kun jij nu zo milieuvriendelijk rijden?

Het soort auto

Toegegeven, je gaat waarschijnlijk niet vlak voor je vakantie een elektrische auto kopen, want van welk geld moet je dan op vakantie? Toch is de EV de meest milieuvriendelijke auto om te rijden. Heb je een brandstofauto? Lpg is een brandstof die de minste CO2-uitstoot geeft. Hierop volgt diesel en de meest vervuilende brandstof is benzine. Overigens is dieseluitstoot wel schadelijker voor de gezondheid.

Laat die extra koffer thuis

Ken je het? Je neemt de helft van je hebben en houden mee, want je zou het wel eens nodig kunnen hebben. Daarnaast neem je genoeg boodschappen mee om de vakantie te overleven, want sommige producten zijn niet zo lekker in het buitenland. Voor je het weet is je hele auto bepakt en beladen. Hoe meer gewicht je auto moet dragen op weg naar je vakantiebestemming, hoe meer brandstof het verbruikt. Als je dus zuinig wil rijden, kun je beter enkel spullen meenemen die je echt nodig hebt.

Controleer je bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt voor meer wrijving tussen de banden en het wegdek. Hierdoor moet je auto meer moeite doen om vooruit te komen en dit kost je weer extra brandstof. Controleer dus voor vertrek je bandenspanning en pas deze zo nodig aan, zodat je zeker weet dat deze optimaal is. Om te weten welke spanning ideaal is voor jouw banden, raadpleeg je het instructieboekje van je auto of je kijkt op de sticker van het portier.

Let op je rijstijl

Waarschijnlijk kijk je er niet naar uit om uren achtereen in de auto te zitten. Als je hierdoor je rijstijl gaat aanpassen, kun meer brandstof verbruiken dan je had gedacht. Ook dit heeft namelijk invloed op het verbruik van je auto. Zo kun je bijvoorbeeld beter 90 rijden dan 120 km/h Het hoge toerental laat je motor harder werken en dit kost brandstof. Ook kun je beter niet te hard optrekken of te hard afremmen. Rem bovendien sowieso zo min mogelijk. Beter is om tijdig je voet van het gaspedaal af te halen. Tot slot geeft een zuinige en veilige rijstijl je ook dat vertrouwen dat je geen beroep hoeft te doen op je verzekering auto. Brokken maken tijdens je vakantie is namelijk wel het laatste dat je wil.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.