3D Bakery wint Strawberry Earth Academy Grant

3D Bakery

Studio Eric Klarenbeek scoort met 'bakkerij' 3D printen met natuurlijke materialen

Op Dag van de Duurzaamheid maakte ambassadrice Thekla Reuten bekend welk idee van de Strawberry Earth Academy een startkapitaal van €15.000 ontving. Studio Eric Klarenbeek was hun 3D Bakery, waarbij een 3D-printer “basics” voor thuis print van onder andere cacaobonen- en koffiebonenschillen.

Studio Eric Klarenbeek deed binnen de Strawberry Earth Academy onderzoek naar natuurlijke grondstoffen voor 3D printers en ontwikkelde een platform waarmee 3D printen toegankelijk wordt voor consumenten.
3D printen wordt wel gezien als de derde industriële revolutie, maar wat veel mensen niet weten, is dat het vaak gebeurt met op olie gebaseerde grondstoffen. Dit brengt vervuiling met zich mee, en de fijnstof die bij het printen vrijkomt, zorgt voor grote gezondheidsrisico’s. Daarom deed Studio Eric Klarenbeek onderzoek naar drie nieuwe grondstoffen voor 3D printen: aardappelzetmeel, cacaobonenschillen en koffiebonenschillen.

Eric Klarenbeek (36): “Met de studio werken we aan een ‘basics voor in huis’ collectie, die mensen via ons online platform kunnen bestellen en laten printen bij een 3D Bakery in de buurt. De eerste koffiekopjes van cacaobonenschillen zijn al geprint!”

3D Bakery

Daan Roosegaarde (links) en Eric Klarenbeek /// Foto: Willem de Kam (als ook bovenste foto)


Daan Roosegaarde onthult duurzame innovaties Strawberry Earth Academy

Je kunt het zien als de eerste ‘groene’  academie voor de creatieve industrie, opgericht om de duurzame transitie in de maakindustrie te versnellen. Het afgelopen jaar namen achttien vooraanstaande mode- en designlabels deel aan de Academy. Daan Roosegaarde onthulde de vijf uitkomsten van het eerste academiejaar, waaronder een duurzaam alternatief voor katoen en de eerste tas voor de verpakkingsloze supermarkt.

Daan Roosegaarde opende de Strawberry Earth Fair tijdens ‘Academy Showtime!’ – waarbij de resultaten van de eerste ‘groene academie’ voor de creatieve industrie onthuld werden. Daarnaast deelde Roosegaarde in een keynote zijn visie op toekomst van de maakindustrie. Strawberry Earth selecteerde voor haar academie achttien vernieuwers binnen de mode- en designindustrie en daagde hen uit om gezamenlijk tot schaalbare oplossingen te komen. De Academy coaches van o.a. Wageningen UR, ASN Bank, ArtEZ en Design Academy Eindhoven beoordeelden welke van de oplossingen de Strawberry Earth Academy Grant van €15.000 verdiende.

Designlabel wordt natuurbeheerder & Verpakkingsloos winkelen
Ook de andere ideeën van de Strawberry Earth Academy Fellows werden lovend ontvangen door Daan Roosegaarde, de Academy Coaches en het publiek.

–        Design Labels Weltevree, Arco en Klaas Kuiken adopteren een bos. Met hun ‘Forest Factory’ nemen zij als producenten verantwoordelijkheid voor de bron van hun producten en zetten daarmee  de stap naar circulaire productie. Consumenten investeren met hun aankoop niet alleen in een mooi designobject, maar tevens in een natuurgebied. Ook organiseren zij in hun ‘Forest Factory’ een jaarlijks cultureel festival.

–        Design Label Waarmakers ontwikkelde, in samenwerking met het Franse modelabel L’Herbe Rouge, de eerste tas voor de verpakkingsloze supermarkt, inclusief een set aan herbruikbare ‘containers’, waarin de onverpakte boodschappen vervoerd kunnen worden. Hun project ‘Bulk” lanceert binnenkort een crowdfunding campagne.

–        Modelabel Kings of Indigo deed samen met De Vorm, Mae Engelgeer en People Tree onderzoek naar een alternatief voor de zeer vervuilende – en in de mode-industrie meest gebruikte – grondstof katoen. De in Nederland verbouwde gewassen hennep en vlas bieden uitkomst. Daarnaast vormen zij een inkoopconsortium waarmee ze kunnen voldoen aan de minimale afname van stoffen.

–        Modelabels OAT Shoes, KISS AND TELL, Studio JUX, Afriek, L’Herbe Rouge en People Tree lanceerden hun Green Dots Label: een label wat consumenten in één oogopslag laat zien hoe een kledingstuk scoort op: Fairtrade, milieuvriendelijke productie, dierenwelzijn en non-toxic/duurzame materialen.

strawberry earth fair

Strawberry Earth Academy
Strawberry Earth is een creatief platform voor duurzaamheid dat dagelijks duizenden mensen inspireert om een positieve impact te hebben op hun omgeving, zowel thuis als in hun werk. De Strawberry Earth Academy is in januari 2014 opgericht voor mode- en designprofessionals, die duurzaamheid als één van hun pijlers hebben en gemotiveerd zijn om de handen ineen te slaan. Het doel van de academie is werken aan een toekomst waarin de manier van ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving. Succesvolle duurzame ondernemers worden gekoppeld aan experts op het gebied van chemie en technologie.
Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth: “De Strawberry Earth Academy biedt een plek voor de vernieuwers uit de mode- en designindustrie, die net als wij vinden dat de duurzame transitie in hun industrie te langzaam gaat’.

Partners van de Strawberry Earth Academy zijn het ministerie van Economische Zaken, Stichting DOEN, de ASN Bank en CREM, IUCN (International Union for the Conservation of Nature), Wageningen UR en het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie). Actrice Thekla Reuten is ambassadeur van de Strawberry Earth Academy. www.strawberryearth.com/academy

Strawberry Earth organiseerde eerder al diverse succesvolle evenementen met een duurzaam thema. zoals dit jaar het seminar ‘Designing the Future en de ‘Strawberry Earth Fair’. Kijk voor meer informatie op: www.strawberryearth.com

Ook lekker Strawberry-ish:
> Daan Roosegaarde opent 2daags duurzaam festival
> Seminar duurzame toekomst mode- en designindustrie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *